Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija odobrila je četiri hrvatska operativna programa, u vrijednosti 180,7 milijuna eura iz pretpristupnog fonda IPA, koji će biti iskorišteni za promet, zaštitu okoliša, poticanje regionalne konkurentnosti i za razvoj ljudskih resursa, priopćeno je u Bruxellesu.


Komisija navodi da je od tih 180,7 milijuna, za željeznicu i za pripremu vodenih putova namijenjeno 53,5 milijuna, za zaštitu okoliša također 53,5 milijuna, za poticanje regionalne konkurentnosti davanjem poticaja manje razvijenim regijama 34,9 milijuna, te za razvoj ljudskih resursa 38,8 milijuna eura.

Vezani članci Slika nije dostupna Poruka lokalnim zajednicama: Neće vam Vlada izrađivati projekte za novac iz EU fondova Slika nije dostupna Hoće li se investicijski fondovi oporaviti?

Osim za Hrvatsku, Komisija je odobrila dva programa za Makedoniju i četiri za Tursku. Ukupno 10 programa u tri zemlje kandidatkinje teško je 920 milijuna eura.

Te programe su izradile same zemlje kandidatkinje u suradnji s Komisijom, a dobili su pozitivne ocjene od zemalja članica EU-a.

"S tim programima, kandidatske zemlje će učiniti znatan napredak u pripremama za pristupanje. Programi IPA predstavljaju dobro praktično iskustvo za te zemlje s obzirom na njihovo buduće sudjelovanje u kohezijskoj politici", izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Danuta Huebner.

Povjerenik za socijalna pitanja Vladimir Špidla izrazio je
zadovoljstvo što je i razvoj ljudskih resursa uključen u programe pomoći.

"Zadovoljan sam što je i razvoj ljudskih resursa uključen kao posebna komponenta u IPA-u kako bi se zemlje pripremile za buduće korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Uvjeren sam da će to pridonijeti povećanju izgleda za zapošljavanje kao i za jačanje postojećeg sustava obrazovanja i obuke", rekao je Špidla.

Hrvatska će iz pretpristupnog fonda Europske unije (IPA) moći povući 462,6 milijuna eura u trogodišnjem razdoblju 2009.-2011. godine.

Iz IPA programa sufinanciraju se projekti koje predloži zemlja
kandidatkinja. 

Osim izravne koristi, zemlja kroz pripremu za korištenje sredstava iz tog pretpristupnog fonda izgrađuje potrebne kapacitete, institucije, agencije i kadrove koji će joj trebati i za povlačenje sredstava iz kohezijskih i strukturnih fondova kada postane članica EU.