Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U studenome je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo neočekivano porastao za 1 posto na godišnjoj razini, nakon dva mjeseca pada.


Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 1,3, a realno za 1,0 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Vezani članci Trošimo više za manje - 2 Plešemo na rubu recesije: U siječnju smo trošili više, ali građanima je sve jasno - jednostavno, sve je skuplje Slika nije dostupna Nepovoljna kretanja u hrvatskom gospodarstvu, rast BDP-a 0%

Rast potrošnje nitko nije očekivao. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi, u prosjeku su očekivali pad potrošnje u studenome za 0,6 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 0,5 do 1 posto.

PADA NOVI REKORD: Evo koliko Hrvati troše!

Tijekom ljetnih mjeseci promet u trgovini na malo podržavala je potrošnja turista, no nakon četiri mjeseca neprestanog rasta, u rujnu je promet u maloprodaji pao za 0,5, a u listopadu za 0,4 posto.

'Rast trgovine na malo na godišnjoj razini velikim dijelom je posljedica baznog učinka, s obzirom da je u studenome 2012. pala za 6,4 posto godišnje. Trgovina malo i dalje ostaje pod negativnim utjecajem neizvjesnosti na tržištu rada i visoke razine potrošačkog pesimizma, što potvrđuju i posljednji podaci o kretanju indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača', navode analitičari u osvrtu na podatke DZS-a.

Zbog rasta nezaposlenosti i stagnacije plaća, značajniji oporavak potrošnje ne očekuje se ni u posljednjem mjesecu prošle godine.

'Ni u posljednjem mjesecu 2013. ne očekujemo značajniji oporavak potrošnje, iako bi bazni učinak mogao povoljno utjecati na kretanje prometa u trgovini na malo. Na razini cijele 2013. očekujemo blagi realni rast trgovine na malo od oko 0,5 posto', zaključuju analitičari.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno idućega tjedna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju