Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imenovan od Obame

Drugi mandat na čelu FED-a provest će Bernanke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke, koji je predvodio najveće proširenje ovlasti središnje banke u njezinoj 95-godišnjoj povijesti kako bi se izbjegla druga Velika depresija, bit će imenovan u drugi mandat od predsjednika Baracka Obame, prema izjavi dužnosnika administracije koju prenosi Bloomberg.

Obama će svoju odluku priopćiti u utorak u Martha"s Vineyardu, u Massachusettsu, gdje se nalazi na ljetovanju s obitelji, rekao je taj dužnosnik tražeći da ostane neimenovan. Imenovanje čelnika FED-a, kojem prvi četvorogodišnji mandat istječe 31. siječnja 2010., treba potvrditi Senat.

Pročitajte i ovo Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne" Slika nije dostupna Odgovor HUP-u Milanović: 'U mandat ne ulazimo za jednu nego osam godina'

Bernanke star 55 godina, je srezao referentnu kamatnu stopu FED-a gotovo na nulu, ubacio tisuću milijardi dolara (bilijun) u bankarski sustav te vodio spašavanje banke Bear Stearns i osiguravateljskog diva American International Group (AIG). On sada mora voditi najveće svjetsko gospodarstvo ponovo u rast i smanjiti nezaposlenost koja se približava stopi od 10 posto, te sužavati bilancu FED-a kako bi spriječio rast inflacije.

Kritiziran jer nije prepoznao krizu

'On je ustvari učinio sve što je trebalo učiniti da se spriječi depresija, i sve što je trebalo učiniti da se spriječi inflacija', izjavio je za TV Bloomberg Frederic Mishkin, bivši guverner FED-a i Bernankeov suradnik u istraživanju, koji je sada profesor na sveučilištu Columbia.

>> 'Svijet se počinje oporavljati od recesije'

Bernanke je kritiziran da nije prepoznao dolazak gospodarske krize i poduzeo mjere da ga spriječi. Zamjeren mu je prespor odgovor na urušavanje tržišta nekretnina, jednog od glavnih pokretača američkog gospodarstva, i nazivanje krize 'obuzdanom' prije zaokreta u kolovozu 2007. i rezanja kamatnih stopa. Wall Street snažno podržava imenovanje Bernankea u drugi mandat, što je potvrdila i prošlotjedna anketa The Wall Street Journala u kojoj je 47 ekonomista dalo svoj glas za drugi mandat guverneru. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene