Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita kojim se omogućava subvencioniranje kredita koji građani uzimaju od poslovne banke za kupnju stana radi rješavanja svojeg stambenog pitanja, objavljen je jučer u Narodnim novinama i stupit će na snagu 24. ožujka, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.


Nakon što Zakon stupi na snagu Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) će javnim prikupljanjem ponuda odabrati banke te s njima u ime Republike Hrvatske sklopiti ugovor kojim se obvezuju davati subvencionirane kredite, navodi Ministarstvo.

Banke koje žele sudjelovati u ovome modelu, dodaje Ministarstvo, trebaju kamatnu stopu spustiti za oko 2 posto, ne smije prelaziti 4,95. Prosječna kamatna stopa na stambeni kredit lani je bila 6,5 posto, a efektivna 6,95 posto.

Zakon predviđa i davanje državnih jamstava na stambeni kredit koji kupac uzme u poslovnoj banci, čime se RH obvezuje umjesto korisnika kredita koji uslijed ostanka bez posla nije u mogućnosti otplaćivati kredit, banci plaćati kamatu za dospjele obroke kredita, ali ne duže od godinu dana od dana nemogućnosti otplate kredita, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i dodaje da se više o Zakonu o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita može pročitati na njihovim službenim internetskim stranicama.

Vezani članci Novac, ilustracija Uvođenje osobnih sankcija Rusiji: Ekonomski stručnjak objašnjava možete li doista prestati plaćati kredit ruskoj banci Slika nije dostupna Za Sabor je Ivo Sanader još uvijek član HDZ-a

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju