Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon optimizam

Dotaknuto dno krize: Novac se opet vrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A optimizam iz svijeta prelio se, izgleda, i u Hrvatsku. Zagrebačkoj burzi konačno je krenulo uzlaznom putanjom. Ubrojimo li tome i turistički dobar uskrsni vikend nije na odmet pitanje - bliži li se kraj krize?

Pet zelenih tjedana na zagrebačkoj burzi budi optimizam. Pozitivni niz je impresivan, kupci dominiraju. Vrlo su pažljivi, ne troše puno no ipak kupuju i dižu cijene. Iako je promet na domaćoj burzi još uvijek relativno nizak, pozitivan trend rasta budi nadu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Hrvatskoj pad UNCTAD: Globalni oporavak stranih ulaganja Slika nije dostupna Guverner FED-a 'Svijet se počinje oporavljati od recesije'

'Sa zagrebačke burze samo dobre vijesti. Već peti tjedan za redom Crobex raste i međuvremenu raste više od deset posto pri tom su predvodile dionice građevinskog sektora koju su ako niste primijetili narasle između 50 i 100 posto', rekao je Željko Kardum, glasnogovornik Zagrebačke burze.

Građevinari rastu na krilima jakih ugovorenih poslova kao što su autocesta u Crnoj Gori ili moguća nuklearka u Albaniji. I stručnjaci su optimistični. Kažu da je petotjedni zeleni niz potvrda da ulagači ispipavaju dno krize. Najavljuju da smo pred prijelomnom točkom koja nagovještava uzlazni trend.

>> Goldman Sachs izvijestio o dobiti od 1,66 milijardi dolara

'Sasvim opravdano dugoročni investitori mogu danas računati da kupuju dionice čija će cijena na srednji ili duži rok sigurno rasti', rekao je Josip Galinec, burzovni analitičar. Glavni pokretač optimizma je povratak američkih banaka iz mrtvih. Novac se opet okreće, a zeleni niz na burzi samo potvrđuje staro pravilo - Hrvatska opet prati svjetski trend pozitivnih brojki.

Uz val optimizma stopio se i produženi Uskrsni vikend. Turisti su ubrizgali malu novčanu injekciju domaćem turizmu i ostavili nadu za uspješnu sezonu. HAC je naplatio više od 13 milijuna kuna cestarine - 16 posto više nego prošle godine. No jedan podatak ipak priču oko optimizma spušta na zemlju. U Hrvatskoj gotovo 700 tisuća ljudi prima plaću manju od prosjeka, a to je čak dvije trećine zaposlenih. Njima priča o globalnom optimizmu ne znači aspolutno ništa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene