Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Direktor uprave Societe Generale pod pritiskom da podnese ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik uprave posrnule francuske banke Societe Generale pod snažnim je pritiskom danas da podnese ostavku zbog 5 milijardi eura gubitaka nastalih pogrešnim transakcijama, prenose u utorak francuski mediji.

Francuska banka Societe Generale objavila je 24. siječnja da će zbog malverzacija mladog burzovnog mešetara Jeromea Kerviela pretrpjeti 4,9 milijardi eura gubitaka, no istraga je ukazala da nižerangirani zaposlenik teško može biti jedini odgovoran za aferu.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem" Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

"Na direktorima banke je da odluče" hoće li predsjednik uprave Daniel Bouton ostati na čelu banke, kazala je u utorak ministrica gospodarstva Christine Lagarde za televiziju LCI.

Njezina kolegica, ministrica pravosuđa Rachida Dati, ocijenila je da bi Bouton trebao biti pravno odgovoran.

"Jednostavno kažem: on je predsjednik banke Societe Generale i on je odgovoran", rekla je Dati za radio France Info.
Dati se ipak odbila izjasniti "o ostavci Daniela Boutona".
Predsjednik Odbora za gospodarstvo u Senatu Jean Arthuis kazao je da Boutonu ne preostaje do podnijeti ostavku, a u ponedjeljak je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sasvim jasno rekao da čovjek na tako dobro plaćenom položaju ne može izbjeći odgovornost kada izbije tako velik problem.

Bouton tvrdi da je ponudio ostavku kada je postala razvidna dubina krize no upravni odbor od njega je zatražio ostanak na dužnosti.

Neki su stručnjaci ocijenili da su divovski gubici francuske banke, mogli utjecati i na krize tržišta novca u Europi.

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Charlie McCreevy ocijenio je u utorak pak da stroža regulacija ne bi mogla spriječiti pronevjere.

"Nikakva regulacija na svijetu ne bi mogla predvidjeti ono što se prošlog tjedna dogodilo u Francuskoj", rekao je McCreevy na jednom seminaru u Bruxellesu.

Tužiteljstvo je u ponedjeljak izjavilo da mladi Kerviel nije bio
jedini koji je provodio fiktivne transakcije započete 2005. godine, što dovodi u pitanje verziju krize kakvu je iznijela banka, piše agencija dpa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene