Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dionici Ine u dva dana pala vrijednost za 500 kn

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posve neočekivano, Inina je dionica postala glavni burzovni gubitnik, već dva dana zaredom. Izgubila je na vrijednosti više od deset posto, a cijena od 3300 do 3400 kuna strmoglavila se u jednome trenutku do 2845 kuna.

Poslije se malo oporavljala, no ipak je uspjela uknjižiti novi dnevni gubitak od oko pet posto i cijenom od 2911 kuna. Kad se zbroje dvodnevni gubici, ispada da se na dionici Ine ispuhalo čak 600 milijuna kuna u dva dana, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Razmjena kuna i kovanica - 3 Slavuj, medo... Čuvate li još uvijek kovanice kuna? Reporterka Dnevnika Nove TV istražila je koje imaju veću vrijednost, kao i dokad ih možete vratiti Slika nije dostupna Dionica INE pala na 2800 kuna

Pad Inine cijene pratila je golema potražnja za dionicama i u dva dana investitori su u Inu "upucali" više od 40 milijuna kuna. Očito ne očekuju veći pad dionice, a veće količine mogle su se nabaviti jedino u posljednja dva turbulentna dana kada su neki dioničari panično rasprodavali svoje pakete dionica.

Panika je nastala kad je Vlada obznanila da na tržište namjerava staviti čak 700.000 novih dionica koje spadaju u povlašten paket za sadašnje i bivše Inine radnike. Iako se takvo što očekivalo jer po zakonu o privatizaciji Ine do početka lipnja taj se dio morao aranžirati malo je tko očekivao da će Vlada omogućiti bez ikakve zadrške trgovanje dionicama koje će prosječno radnike stajati 1270 kuna.

Pod takvim dojmom jučer je održan sastanak potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i sindikata Ine na kojem su svi bili zabrinuti razvojem događaja. Zbog toga do srijede i novoga sastanka treba smisliti kako ponovno steći kontrolu nad Inom i onemogućiti da se tolika količina dionica u kratko vrijeme sruči na tržište. Prema riječima Maje Rilović, sindikalne čelnice, razgovaralo se o zabrani trgovanja neko vrijeme.

Bilo je govora o tri mjeseca pa do godinu dana, a čini se da će zabrana trgovanja biti različita za pojedine kategorije radnika. Starijima s više staža bit će omogućeno da prije stignu do burze i unovče svoje dionice, a mlađima će to razdoblje biti dulje.

Svakako, na novom bi se razgovoru u srijedu mogla donijeti odluka o načinu privremene zabrane trgovanja radničkim dionicama. Vlada je ipak mogla očekivati takav rasplet događaja, a svojim je potezom izazvala velike gubitke na burzi.

Veliki dioničari među malima, Mamić i Zubak, potencijalno su izgubili u dva dana blizu milijun, odnosno Zubak oko 1,3 milijuna kuna. Taj pad vjerojatno ih nije ni štrecnuo jer će čekati oporavak dionice, kao i većina ostalih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene