Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dionice na Wall Streetu padaju unatoč vladinom preuzimanju AIG-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvom satu trgovanja na Wall Streetu u srijedu dionice su ponovno potonule, a indeks Dow Jones izgubio je više od 200 bodova, što ukazuje na nastavak neizvjesnosti u financijskom sustavu, unatoč tome što je vlada preuzela posrnulog osiguravateljnog diva American International Group (AIG) s 85 milijardi dolara zajma.

Dan nakon što se Wall Street donekle oporavio od strmoglavog pada u ponedjeljak, Dow Jones je pao 219,54 boda, ili 2.0 posto, na 10,838.13 bodova u prvih sat vremena trgovanja na burzi NYSE.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljena panika na Wall Streetu: Dow Jones pao za 500 bodova, ispod 10.000 Slika nije dostupna Novi oštar pad dionica na Wall Streetu

Širi indeks Standard & Poor's također je oštro pao za 26,10 bodova, ili 2,15 posto, na 1,187.50 bodova.

Tehnološki indeks Nasdaq composite pao je 43,11 bodova, ili 1,95 posto, na 2,164.79 bodova.

Američka središnja banka - Federalne rezerve (FED), dala je AIG-u dvogodišnji zajam od 85 milijardi dolara u zamjenu za gotovo 80 posto njegovih dionica, izvršivši nacionalizaciju jedne od središnjih institucija u krizi koja se proširila financijskim tržištima ovoga mjeseca.

Zbog milijardi dolara gubitaka na ulaganju i osiguravanju ulaganja u vrijednosnice oslonjene na hipotekarne kredite, AIG se našao na rubu stečaja odmah nakon likvidacije investicijske banke Lehman Brothers. Kada su mu bonitetske agencije u ponedjeljak snizile kreditni rejting, AIG je iznenada došao u situaciju da mora isplatiti 14,5 milijardi dolara svojih obveza. Da tvrtka nije uspjela u tome, to je moglo izazvati 'domino efekt' gubitaka diljem globalnog financijskog sustava, piše u srijedu The Washington Post.

Poslovni dnevnik The Wall Street Journal navodi kako sporazum, postignut nakon teških pregovora u noći s utorka na srijedu, predviđa da će FED posuditi 85 milijardi dolara AIG-u, u zamjenu za 79,9 posto udjela u dionicama osiguravatelja, kao zaloga. Dvogodišnji zajam imat će kamatnu stopu Libor plus 8,5 posto (Libor je uobičajena stopa kratkoročnog kreditiranja među bankama).

Zajam je osiguran imovinom AIG-a, uključujući njegov profitabilni osiguravajući posao, što FED-u pruža određenu zaštitu čak i ako burze nastave tonuti. Ako se AIG oporavi, porezni obveznici mogu očekivati dobit kroz vladin udio u dionicama, dodaje WSJ.

Nakon što je u ponedjeljak sudu podnijela zahtjev za stečajem, investicijska banka Lehman Brothers je u utorak prodala svoje bankarsko poslovanja u Sjevernoj Americi i svoje brokerske operacije Barclay'su, trećoj po veličini britanskoj banci po jeftinoj cijeni od 250 milijuna dolara.

Burna zbivanja u financijskom sektoru mogla bi dodatno pojačati probleme s kojima se suočava uzdrmano američko gospodarstvo. Ministarstvo trgovine u srijedu je objavilo da je gradnja novih kuća pala za 6,2 posto u kolovozu, na 895.000 jedinica, što je najsporija stopa gradnje od siječnja 1991. godine.

Pad potražnje za kućama, potonuće cijena na stambenom tržištu za više od 20 posto u posljednje dvije godine, val ovrha na kućama i rastući broj dužnika koji kasne s otplatom hipotekarnih stambenih kredita (9 posto u kolovozu) bili su katalizatori krize na Wall Streetu - a decimirana imovina američkih banaka u vrijednosnicama oslonjenima na rizične hipotekarne kredite neće vratiti svoju vrijednost sve dok ne dođe do zaokreta na stambenom tržištu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene