Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko pola milijarde kuna

DAB spreman za isplatu obeštećenja za osigurane depozite Centar banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka potpuno je spremna za isplatu obeštećenja za osigurane depozite Centar banke.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) danas je zaprimila rješenje Hrvatske narodne banke o nedostupnosti depozita u Centar banci, čime je za Agenciju nastupila obveza isplate obeštećenja deponentima za sve osigurane depozite.

Pročitajte i ovo Hrvatska narodna banka PRIOPĆENJE HNB-A Hrvati se baš jako vole zaduživati, najviše su se uzimali gotovinski krediti Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji

DAB ima dovoljno sredstava i potpuno je spreman za isplatu obeštećenja za osigurane depozite Centar banke te će s isplatama započeti u zakonskim rokovima, izjavila je poslijepodne direktorica DAB-a Marija Hrebac.

Riječ je o svoti od približno 500 milijuna kuna, rekla je Hrebac. U osigurane depozite uključuju se depoziti građana, malih poduzeća i neprofitnih organizacija.

>> Ministarstvo financija: Centar banka mogla je izbjeći stečaj

Maksimalni iznos osiguranih depozita po deponentu je sto tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke (HNB) na dan donošenja rješenja o nedostupnosti depozita.

Štediše čiji su depoziti veći, iznos od sto tisuća eura naviše mogu prijaviti kao tražbinu u stečajnom postupku.

HNB je na svojim internetskim stranicama objavio da je guverner HNB-a danas donio rješenje kojim se utvrđuje nedostupnost depozita kod Centar banke, odnosno da Centar banka zbog razloga izravno povezanih s njezinom financijskom situacijom dana 2. rujna 2013. godine nije bila sposobna isplatiti dospjele depozite utvrđene Zakonom o osiguranju depozita te da se ne može očekivati da će ih biti sposobna isplatiti u budućnosti.

Od datuma donošenja tog rješenja počinje teći zakonski rok od 30 radnih dana u kojem je DAB obvezan isplatiti osigurane depozite kod Centar banke, priopćeno je iz HNB-a. Obavijest o nedostupnosti depozita bit će objavljena u sutrašnjem dnevnom tisku i internetskim stranicama DAB-a i Centar banke.

Hrebac je u izjavi novinarima istaknula kako je DAB odmah po zaprimanju rješenja HNB-a poslao zahtjev Centar banci za dostavu podataka o svim osiguranim depozitima na temelju čega će obračunati iznose obeštećenja po svakom pojedinom deponentu.

Krajnji rok u kojem je DAB dužan načiniti obračun istječe 17. listopada ove godine, kada najkasnije mora započeti i isplata. Čim utvrdi sve informacije o deponentima i iznosima obeštećenja, DAB će putem dnevnih novina uputiti javni poziv deponentima na podnošenje zahtjeva za obeštećenje kod isplatnih banaka.

Podnošenje zahtjeva ne znači da deponenti moraju sami sastavljati zahtjev ili popunjavati neki formular u DAB-u, nego nakon javnog poziva trebaju doći u isplatne banke gdje će im nakon njihove identifikacije biti predočen zahtjev za obeštećenjem koji trebaju prekontrolirati i potpisati. Odmah potom slijedi isplata.

Građani mogu birati žele li isplatu u gotovini ili na račun u banci dok se trgovačkim društvima i neprofitnim institucijama isplata obavlja isključivo na račun to jest bezgotovinski. Rok za podnošenje zahtjeva za obeštećenje je 12 mjeseci od objave javnog poziva.

Prema riječima Marije Hrebac, DAB intenzivno radi na utvrđivanju obveza i iznosa svakog pojedinačnog obeštećenja te je uvjerena da će isplata početi ranije od krajnjih zakonskih rokova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene