Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BDP pao

Crne prognoze se obistinile: Oporavak će trajati i do osam godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crne ekonomske prognoze su se obistinile. Gospodarstvo je nakon prvog izlaska iz recesije prošle jeseni, krajem 2010. opet potonulo s BDP-om od minus 0,7 posto.

Nada je stopirana. Nakon što se skromno probudila nakon duge krize sa prvim pozitivnim trećim kvartalom u 2010. od 0,2 posto, nove brojke vraćaju nas u realnost i to u novo potonuće gospodarstva za 0,7 posto u zadnjem kvartalu prošle godine. Za 2011. prognoza je slaba. Samo 1,5 posto rasta. Oporba upozorava da će za pravi oporavak trebati i do 8 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najstrmoglaviji pad sektora Njemačka se suočava sa sve većim problemom, a posljedice bi uskoro mogla osjetiti i Hrvatska: "To je jasan signal" Slika nije dostupna Ekonomski analitičari upozoravaju Struka: Rast BDP-a ne znači da smo izašli iz recesije

'Sad je potrebna državna intervencija. Intervencija je potrebna u saniranju nelikvidnosti. Moramo pomoći da se najveći dio dugova privrede i prema državi i prema bankama otpiše i da se spase radna mjesta', rekao je SDP-ovac Slavko Linić.

Glavni razlog pada BDP-a je veliki pad stranih investicija. No i domaće tvrtke boje se ulagati i pokretati nove poslove. Potrošnja građana blago se oporavila ali je i dalje jako slaba.

'Moramo znati da nas to vraća u realnim okvirima na razinu gospodarske aktivnosti iz 2006. godine. Hrvatska ostaje jedno od gospodarstva koje se najsporije oporavlja', rekao je analitičar Zdeslav Šantić.

Lavina nezaposlenosti se neće zaustaviti do sredine 2012.

Hrvatskoj je kriza u zadnje tri godine pojela 7 posto BDP-a, a to su milijarde kuna. Sve to pokrenulo lavinu nezaposlenosti koja i dalje raste i neće se zaustaviti do sredine 2012.

Svi analitičari se slažu da je najveći hrvatski problem katastrofalna gospodarska perspektiva. Predviđene stope rasta u sljedeće tri godine su preniske da bi gospodarstvu dale vjetar u leđa i preniske da građanima omogućile bolji život.

>> Iako je oporavak spor, ekonomska situacija u RH bolja nego lani

Loše prognoze može preokrenuti samo snažan val stranih investicija koje će otvoriti nova radna mjesta. No da bi ih privukla država što prije mora reformirati poreznu sustav i smanjiti birokratske barijere koje su noćna mora za prave ulagače.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene