Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zahtjev Vlade da Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju ima prijelazno razdoblje od šest godina za ukidanje nulte stope na određene proizvode pao je u vodu. Što se dogodilo?


Najmanje pet posto PDV-a plaćat ćemo za kruh, mlijeko, medicinske implatante, znanstvene časopise i knjige. Tog PDV-a 'spašeni smo' najkasnije do dana ulaska u EU. Da Hrvatska neće biti izuzetak saznalo se nakon sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora u srijedu. 'Teško je reći zašto je pregovarački tim odustao od tog zahtjeva ako niste insajder. Dva su moguća odgovora. Prvi se tiče subjektivne atribucije, ovisi o umješnosti pregovaračkog tima, spretnosti i znanju pregovarača, njihovoj taktičnosti. Drugi se tiče objektivne atribucije. Ovdje se radi o pitanju pregovaračke pozicije, koliko je ona jaka, tj. Hrvatska je u ovom slučaju solo igrač pa je njena  pregovaračka moć slabija. Da nastupa kao dio velikog proširenja u paketu s još zemalja, ili da je članica primjerice EFTA-e, pregovaračka moć bila bi puno jača. Ovo svakako nije dobra vijest,' rekao je Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Vezani članci Ivo Bićanić, ekonomist Stručnjak upozorava: Reforme nisu uspješne, u Hrvatskoj se teret koronašoka prebacuje na buduće generacije Preseljen ured ODO-a Ured ODO-a premješten u privatnu zgradu: "Dok od svih očekuje uštede, Vlada neracionalno troši državni novac. Curi na sve strane"

>> Odustali smo od nulte stope PDV-a na kruh i mlijeko

'Taj zahtjev pregovaračkog tima je nerealan, i to nije jedini kompromis, jer u Europskoj uniji nema nulte stope. U Hrvatskoj se socijalna politika odvija preko kruha i mlijeka, a bez obzira što većna misli njihove cijene su niske. Zašto bi kruh bio sociološko pitanje, a ne recimo telefon? Potrebno je definirati granice i razlike između socijalne i ekonomske politike. U Europskoj uniji kruh je tržišna kategorija i ima PDV. Ono što EU ima su snižene cijene prehrambenih proizvoda. U Hrvatskoj se snižavanjem cijena kruha stvara dodatni trošak koji se nadomještava dizanjem cijena nekih drugih proizvoda,' rekao je ekonomist Damir Novotny.

Što se tiče izuzetaka jedino je Poljska dobila prijelazno razdoblje u trajanju od jedne godine, a navodno je učinak te mjere upitan. Nijedna druga zemlja Europske unije nema nultu stopu. 'Ako gledate komparativnu analizu vidjet ćete šarolikost rješenja u bilo kojem sektoru poljoprivrede. Primjerice, Malta je fantastično ispregovarala zahtjeve na području ribarstva. Ako bi ribarstvo ispregovarali kao i Malta bilo bi izvrsno,' dodao je Brkić. 'Vjerojatno će doći do ubrzanog rasta cijena, na što su naša kućanstva osjetljiva. U kućanstvima postoji neracionalan odnos prema kruhu, jer se njime razbacujemo. Bit će reakcije i s poskupljenjem kruha, doći će do ravnoteže potražnje, tj. realne potražnje. To pokazuju primjeri mlijeka i ulja,' rekao je Novotny.