Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rejting nam je 'smeće'

'Bolje MMF nego Vlada koja ne zna što radi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporba i sindikati usuglašeno smatraju kako je za pad kreditnog rejtinga kriva Vlada. No, istovremeno poručuju otpuštanja nisu rješenje, Vlada treba pokrenuti gospodarstvo i prestati sa zaduživanjem u inozemstvu.

Za HDZ srušeni rejting nije ocjena Hrvatske već ocjena rada Vlade.'Ovaj kreditni rejting status je ocjena njihova rada, potvrda jednog avanturizma jedne nekompetentne vlade, a sada prizivaju MMF', smatra Tomislav Karamarko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Davor Dretar amandmani na proračun Mami li HDZ na ovaj način stranke za koaliciju? "Smatram uvredljivim da nas se stavlja u kontekst mogućih žetončića"

Oporba predviđa skuplje zaduživanje zemlje, obeshrabrivanje investitora i porast nezaposlenih. 'Mislim da otpuštanje radnika rješenje nije nego treba zasukati rukave biti objektivan u sagledavanju situacije i početi raditi na gospodarstvu', mišljenje je HDSSB-ova Vladimira Šišljagića.

Ovakva ocjena kreditne agencije, smatra sindikalac Vilim Ribić, je ucjena. 'Pravo smeće su te rejting agencije to je pravo smeće kada pogledate njihove ocjene vidjet ćete da je to tako paušalna s lakoćom data ocjena', kaže Ribić.

>> Karamarko: Status 'smeće' ocjena je rada Vlade

Da je država podbacila priznaje i HNS u čijem resoru gospodarstva mnogi nalaze najveće razloge za ovakvu ocjenu. 'Vlada u najkraćem roku mora ponuditi jednostavan i učinkovit model podrške posrnulom gospodarstvu. Podsjećamo i ističemo da osnovne smjernice modela već postoje te da su ih HNS i koalicijski partneri predvidjeli i prihvatili u Planu 21. Sada je trenutak kada se primjena tih mjera više ne može odlagati... Daljnja podrška monopolima javnog sektora, kao i svako spominjanje bilo kakvih dodatnih poreznih opterećenja, samo doprinose produbljenju krize', stoji u HNS-ovu priopćenju.

Svi se slažu da su podbacile državne tvrtke, no rješenje nisu otpuštanja. 'Treba otpustiti budale koje ne razumiju monetarni suverenitet zemlje', kaže predsjednik Laburista Dragutin Lesar.  'Ako nema drugog izlaza ako je MMF jedino rješenje onda bolje MMF nego ovakva vlada koja ne zna što radi', dodao je Šišljagić.

Rješenje smatraju svi postoji zaustaviti zaduživanja u inozemstvu. Spasiti nas, smatra Laburist Lesar, može HNB. 'Krajnje je vrijeme da izvršna i monetarna vlast sjednu za stol i nauče čemu služi monetarni suverenitet zemlje', kaže Lesar. Guverner bi smatraju mogao pomoći puštanjem novca za poduzetništvo jer zaduživanje u inozemstvu bit će skupo.

Oporba i sindikati suglasni su u još jednom - Vlada je imala godinu dana pokazati što zna, ova ocjena tvrde znači da nisu zadovoljili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene