Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobri rezultati

'Blue chip dionice svakako treba imati u portfelju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako je netko odlučio kupiti blue chip dionice, uložio je u kompaniju koja ima dobre poslovne rezultate, redovno isplaćuje dividendu i nema veliku zaduženost u svojim bilancama. Generalno radi se o dionicama tvrtki koje su tržišni lideri u svom sektoru.

'U takvu dionicu ulaze konzervativniji investitori, svakako je treba imati u portfelju da u trenucima ovakvih padova možete je i lagano prodati i ući u neke druge dionice. Danas nemate neku burzu takvih dionica, indeks takvih dionica, mada Dow Jones svi smatraju takvim jednim indeksom', rekao je Igor Kos. Termin blue chip dionica na tržištu kapitala nastao je početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća. Iako je nemoguće predvidjeti putanju bilo koje dionice, ove su dionice i dan danas pojam za svojevrsnu sigurnost ulaganja. Iako su, naravno, u kriznim vremenima podložne oscilacijama cijena, blue chip dionice po definiciji nisu toliko volatilne kao druge dionice. Njihova druga velika prednost je što imaju mali rizik od insolventnosti, odnosno propadanja tvrtke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Michelle Williams: 'Ponosna sam na scenu oralnog seksa' Slika nije dostupna Loša samodijagnoza Liječnici skloniji samoubojstvima

U kategoriji desetak kompanija

'Generalno mislim da bi smo tu mogli ubrojiti dionice kompanija poput HT-a , Ericson Nikole Tesle, građevinskih kompanija, stambene kompanije sa stabilnim poslovanjem sa i relativnom malim oscilacijama u kretanju prihoda i dobiti kroz vremensko razdoblje. Tako da bi recimo tih desetak kompanija ušlo u tu kategoriju', rekao je Vilim Klemen. Dakle, govorimo o dionicama kompanija koje su sastavnica indeksa Crobex 10. Ako su u pitanju svjetski primjeri blue chip dionica, to su svakako kompanije poput General electrica, Microisofta ili McDonaldsa. No, iako se radi o dobrostojećim kompanijama jako je bitno u kojem je trenutku netko odlučio uložiti u njihove dionice. 'Jasno, pojavila su se razdoblja kao što je bila 2008. godina koja je velikoj većini klijenata i ulagača na domaćoj i stranim burzama donosila gubitke', dodaje Klemen.

Tržište palo za 68 posto

Tako će svi ulagači koji su ušli na tržište 2008. godine vjerojatno morati pričekati par godina kako bi ostvarili zaradu na svom ulaganju. 'U svakom slučaju kad govorimo o blue chip dionicama treba ih razmatrati kao o jednom dugoročnom obliku investiranja gdje se može očekivati stabilan prinos dividende', kaže Jakov Kozina. Perspektive tržišta kapitala su dobre, pa ipak je iza nas godina u kojoj su se dogodile povijesne korekcije. Domaće tržište kapitala palo je za 68 posto. Puno jače američko za otprilike 40 posto. Osnova za rast svakako ima. Pogotovo za ulaganje u dionice poput blue chip-a, jer njihovo vrijeme uvijek iznova dolazi. Samo je potrebno imati vremena i strpljenja.

Emisiju Novac gledajte na Novoj TV nedjeljom u jutarnjem terminu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene