Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša predviđanja

Bloomberg: 'Čavao u lijesu Hrvatske je proračun za 2013.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska sve manje izgleda kao ozbiljna i fiskalno odgovorna država i sve više kao još jedan kronični utopljenik s juga Europe, o čemu u članku o sniženom hrvatskom rejtingu piše i Bloomberg.

'Odmah se mora donijeti plan za rebalans proračuna i brzo razjasniti politički stav. U protivnom se pad rejtinga i kod druge dvije agencije za kreditni rejting u iduća dva mjeseca, ne može isključiti', istaknuo je za Bloomberg Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hypo banke.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

>> Banke imaju dovoljno rezervi, spremne i na produljenje krize

>> 'Nakon pada kreditnog rejtinga doći će do rebalansa proračuna'

Premijer Milanović već je istaknuo kako Hrvatska vlada neće dirati plaće u javnom sektoru i mirovine, ili tražiti pomoć MMF-a, jer smatra da se Hrvatska može sama izvući. Ministar Linić najavio je odustajanje od prodaje obveznica u inozemstvu te moguću suradnju s MMF-om.

S treće strane, guverner HNB-a Boris Vujčić ističe kako bi Hrvatska i dalje trebala posuđivati domaći i strani novac te pronaći snagu za provođenje reformi. Isto tako, Vujčić je odbio pustiti rezerve u stranoj valuti kako bi pomogao u zaduživanju Vlade.

'Hrvatska je primila puno dobre volje, dok su istodobno sa svih strana stizale pohvale novoj koalicijskoj Vladi. Čavao u lijesu bio je proračun za 2013. godinu, kojim je Vlada napustila sljedbu zakona o fiskalnoj odgovornosti', istaknuo je Abbas Ameli-Renani, strateg za nova tržišta Kraljevske banke Škotske u Londonu.

Bez promjene u smjeru, Hrvatska će u EU ući 'ne kao ozbiljna zemlja sposobna voditi vlastitu ekonomiju i financije, već kao tipičan slučaj dna s juga Europe', naglasio je Velimir Šonje, ekonomski stručnjak sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene