Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska sve manje izgleda kao ozbiljna i fiskalno odgovorna država i sve više kao još jedan kronični utopljenik s juga Europe, o čemu u članku o sniženom hrvatskom rejtingu piše i Bloomberg.


'Odmah se mora donijeti plan za rebalans proračuna i brzo razjasniti politički stav. U protivnom se pad rejtinga i kod druge dvije agencije za kreditni rejting u iduća dva mjeseca, ne može isključiti', istaknuo je za Bloomberg Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hypo banke.

Vezani članci Andrej Plenković i Zoran Milanović Milanović odgovorio Plenkoviću: "Nadam se da mu je dobro" Slika nije dostupna Kako se Hrvatska može izvući iz 'smeća'?

>> Banke imaju dovoljno rezervi, spremne i na produljenje krize

>> 'Nakon pada kreditnog rejtinga doći će do rebalansa proračuna'

Premijer Milanović već je istaknuo kako Hrvatska vlada neće dirati plaće u javnom sektoru i mirovine, ili tražiti pomoć MMF-a, jer smatra da se Hrvatska može sama izvući. Ministar Linić najavio je odustajanje od prodaje obveznica u inozemstvu te moguću suradnju s MMF-om.

S treće strane, guverner HNB-a Boris Vujčić ističe kako bi Hrvatska i dalje trebala posuđivati domaći i strani novac te pronaći snagu za provođenje reformi. Isto tako, Vujčić je odbio pustiti rezerve u stranoj valuti kako bi pomogao u zaduživanju Vlade.

'Hrvatska je primila puno dobre volje, dok su istodobno sa svih strana stizale pohvale novoj koalicijskoj Vladi. Čavao u lijesu bio je proračun za 2013. godinu, kojim je Vlada napustila sljedbu zakona o fiskalnoj odgovornosti', istaknuo je Abbas Ameli-Renani, strateg za nova tržišta Kraljevske banke Škotske u Londonu.

Bez promjene u smjeru, Hrvatska će u EU ući 'ne kao ozbiljna zemlja sposobna voditi vlastitu ekonomiju i financije, već kao tipičan slučaj dna s juga Europe', naglasio je Velimir Šonje, ekonomski stručnjak sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook