Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donošenje proračuna

Bez privatnih investicija neće biti gospodarskog rasta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Hrvatskom je godina blagog gospodarskog rasta, a državnu blagajnu još jedino mogu spasiti nove investicije. Dvije su to ključne vijesti koje donosi plan ministra financija za 2011. godinu. S izradom proračuna neće se kasniti, ali je od bolnih rezova nemoguće pobjeći.

Pred stručnjake za proračun Šuker je izašao odlično raspoložen. Rupa od 14 milijardi kao da ne postoji. Njoj i rastućem dugu se, kaže, daje previše medijske pozornosti. Tvrdi da je njegov tim unaprijedio javne financije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar Šuker ekskluzivno 'Napravio sam dobar posao, no spreman sam otići' Slika nije dostupna Izvješće o proračunu Šuker poručuje: Ne trebamo MMF, u Hrvatskoj nije kaos

'Bez obzira tko što rekao, ja sam kao ministar financija izuzetno ponosan na to što smo napravili', pohvalio se Šuker. Proračune koji dolaze u sljedeće tri godine mogu izvući samo investicije i novac za projekte iz EU. 'Otvorimo prostora privatnim investicijama. Bez toga, nemojmo se zavaravati, nema naprosto nema prostora od kud se može pojačati gospodarski rast', pojasnio je.

Ako se ne dogodi neko investicijsko čudo, rast će biti spor. Stručnjaci procjenjuju 1,5 posto u 2011., dva i pol posto u 2012. i oko 3 posto u 2013.. No samo ako Vlada napravi bolne rezove. 'Većina rashoda se odnosi na troškove mirovinskog, zdravstvenog i sustava socijalne zaštite, ali isto tako i na troškove javne uprave. Bez značajnijih reformi u tim područjima teško je očekivati da će se i u dugom roku smanjiti potrošnja države', uvjeren je Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke SG.

Reforme podrazumijevaju smanjenje broja državnih službenika, rezanje velikih subvencija i povlaštenih mirovina. No i sa rezovima, upozorava Nadan Vidošević treba biti oprezan. 'Mislim da u ovom trenutku nema puno prostora za rezanje u proračunu. Jer ako idete srezati rashodnu stranu, a kako naša ekonomija izrazito zavisi od domaće potražnje, mi bismo imali daljnji pad ekonomske aktivnosti', rekao je Vidošević.

>> 'Rebalans nije donio promjenu politike, opet se moramo zaduživati'

Europa nam za reforme daje vjetar u leđa. 'Reforma javnih financija zahtjeva viziju, resurse i političku volju', smatra Paul Vandoren, šef EU delegacije u Hrvatskoj.

Izostanak rezova Vlada opravdava održavanjem standarda građana u krizi. Neki drugi pak u tome vide predizborno kupovanje mira. Kako god reforme će netko morati provesti bez obzira na cijenu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene