Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Belje dobilo certifikat Globalgap

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baranjska poljoprivredno-prehrambena tvrtka "Belje" dd, koja posluje u sustavu koncerna "Agrokor", danas je, kao prva u Hrvatskoj, dobila certifikat Globalgap kojim se potvrđuje sustavna kontrola sigurnosti i kvalitete u poljoprivrednoj proizvodnji.

Taj su certifikat 1997. utemeljili britanski trgovački lanci, pod
imenom Eurepgap, a idućih su ga godina najznačajniji europski trgovci, udruženja poljoprivrednih proizvođača i potrošača prihvatili kao globalni sustav kontrole sigurnosti hrane i kvalitete proizvoda. Cilj je toga sustava minimalizirati negativne učinke poljoprivrede na okoliš, uz optimalno korištenje prirodnih resursa u proizvodnji, a u Belju se ovaj sustav provodi u ratarskoj proizvodnji, tovu junadi, mliječnom govedarstvu i svinjogojstvu.

Pročitajte i ovo Damir Lukač Eko udruge se protive Hoćemo li zbog novog zakona ostati bez poznatih okusa: "Na ovakav način nećemo moći ponuditi našim sugrađanima da uživaju u toj hrani" Spriječena ekološka katastrofa u Baranji (Foto: Provjereno) - 3 Priču donosi Provjereno Prijeti li Baranji i dalje eko katastrofa? ''Rekao bih da je to nešto nevjerojatno, neki Danteov dio pakla''

Certifikator Globalgapa je njemačka tvrtka Ceres, a direktoru Belja Goranu Pajniću certifikat je na današnjoj svečanosti uručio direktor marketinga Međunarodne certifikacijske kuće Bureau Veritas za Hrvatsku Goran Goričan.

Istaknuvši da taj certifikat danas ima svega oko 10 posto kompanija u svijetu, Pajnić je ocijenio da je riječ o velikom iskoraku za poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj. Goričan je napomenuo kako je ovim certifikatom "Belje" dobilo "ulaznicu za svjetsko tržište".

U Upravi ističu da su, u skladu s normama Globalgapa, u Belju, uz ostalo, izgrađene najsuvremenije svinjogojske farme, sa stalnim podnim grijanjem, kontroliranom prehranom krava povećana je kvaliteta mlijeka te su unaprijeđeni uvjeti rada na ratarskim površinama, što uključuje stalne analize tla i sjemena te kontrolu finalnih proizvoda.

Izvršni potpredsjednik "Agrokora" Ante Todorić rekao je kako je
strateška odrednica tvrtke trajna orijentacija na sustav kvalitete,
odnosno nadziranje svih potencijalnih kritičnih točaka proizvodnoga procesa koje mogu utjecati na konačni proizvod. Takva će orijentacija u idućim godinama, a posebice u kontekstu zakonodavstva EU, koje nas očekuje, učiniti hrvatske kompanije prepoznatljivima i dati im vrijednost, koja će ih, na vrlo zahtjevnom europskom tržištu, razlikovati od konkurencije, ocijenio je Todorić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene