Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eurozona u borbi protiv krize

Barroso želi ojačati fondove za stabilnost eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Treba postaviti bolju protupožarnu zaštitu eurozone' izjavio je Barroso.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u četvrtak kako bi trebalo ojačati fondove za stabilnost eura što bi uvjerilo tržišta, iako se Njemačka zasad protivi izdvajanju više novca za u Europski fond za financijsku stabilnost.

'Da, treba postaviti bolju protupožarnu zaštitu eurozone', izjavio je na konferenciji za novinare u Kopenhagenu, glavnome gradu Danske koja je preuzela rotirajuće predsjedanje Europskom unijom.

Europska komisija zagovara protupožarnu zaštitu koja bi bila vjerodostojnija, to je važno za povjerenje ulagača u sposobnost eurozone da prebrodi krizu', rekao je Barroso.

Pitanje je sada 'koliko daleko žele ići države članice eurozone', rekao je Barroso.

Monetarnoj uniji na raspolaganju je privremeni mehanizamm za pomoć zemljama u financijskim teškoćama (EFSF) koji još ima u zalihama oko 250 milijardi eura. Taj se iznos smatra nedostatnim, ako dođe do širenja dužničke krize na zemlje poput Italije ili Španjolske. U krugovima eurozone vodi se žestoka rasprava o tome da li treba povećati stalni fond za spašavanje posrnulih članica čemu se njemačka kancelarka Angela Merkel dosad protivila.(Hina)

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Povlačenje kuna Treća valuta u 30 godina Zbogom, kune: HNB do kraja godine počinje kovanje eura, a čeka nas i povlačenje 500 milijuna komada dosadašnjih novčanica

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene