Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rizik raste

Bankrot Hrvatske - koliko je to izgledni scenarij?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Financijski magazin Euromoney - Hrvatsku je stavio na visoko peto mjesto prema rastu rizika od bankrota. Ipak, država je još uvijek daleko od zemalja kojima zaista prijeti bankrot. Ekonomisti i oporba smatraju kako je to poruka Vladi da dovede u red javne financije.

Hrvatskoj raste rizik od bankrota. Prema financijskom magazinu Euromoney na petom je mjestu po brzini rasta rizika od bankrota. Iza Barbadosa, Ruande, Nove Kaledonije i Švedske. 'To je rezultat nepovoljnih trendova u javnim financijama s obzirom da imamo stabilan bankovni sustav i stabilnu domaću valutu ali problem je u rastu javnog duga kojeg je teško kontrolirati', kaže ekonomski analitičar Zdeslav Šantić.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Prodaja narodnih trezoraca - 4 Država je poželjan dužnik Građani pohrlili po državne trezorce: "To je dobra prilika"

Rizik od stvarnog bankrota Hrvatske je ipak dosta nizak, ističu analitičari. Slaže se i bivši ministar financija koji ljestvicu vidi kao upozorenje Vladi. 'Poruka ovoj vladi da je krajnje vrijeme da provedu reforme i da rashodovnu stranu proračuna dovedu pod kontrolu i da smanje deficit. Dakle ovo je samo poruka ovo vladi što se eventualno hrvatskoj može dogoditi ukoliko ništa ne poduzmu', smatra bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker.

Ima novca, ali ipak: Argentina je bankrotirala drugi put u 13 godina

Ocjena magazina slaže se pokazateljima koji Hrvatsku ističu kao jednu od najrizičnijih novih članica Europske unije u regiji.

Dosad su do bankrota došle i sada ekonomske velesile Rusija i Njemačka po dva puta, a jednom i SAD. U 21. stoljeću to su Argentina i Belize dok su pred bankrotom bile i Grčka te Island. 'To ne znači da zemlja propadne međutim to ipak u većini slučajeva znači jedan pritisak na pad standarda građana te potrebu da se stvarno provedu neke mjere koje nisu lagane', dodaje Šantić.

Kako se ne bi dodatno približili opasnosti od bankrota, analitičari pozivaju na velik zaokret u vođenju fiskalne politike i sređivanje javnog duga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene