Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bandić: Za dvadeset dana jeftiniji tarifni sustav za industriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas novinarima da će učiniti sve da tvrtke ne sele iz Zagreba, pa će za dvadesetak dana izići s novim tarifnim sustavom kojim će se industrijskim tvrtkama sniziti cijena komunalija, prije svega vode i odvodnje.

Bandić je, na upit novinara o najavi seljenja tvrtki iz grada, rekao da će jedan dio tvrtki seliti iz grada zato što komercijalizirajući prostor u gradu želi realizirati ekstra profit, a izvan grada, gdje kupe zemljište po znatno nižoj cijeni, dislociraju pogon. Dodao je da je to trend svugdje u svijetu, pa tako i u Zagrebu, i ne može se zaustaviti, premda bi volio da tvrtke ostanu i pune gradski proračun.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi Slika nije dostupna Bandić u Bratislavi o obnovi tramvajskog sustava

Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić rekao je da je proces seljenja industrije iz centra grada u periferiju prisutan desetljećima u Zagrebu i u svim velikim gradovima. Rekao je da je zbog pročišćivača voda u Zagrebu skuplja, ali i poručio onima koji se bijegom iz Zagreba žele spasiti od toga, da je to samo kratkoročno jer će za 10 do 15 godina svi gradovi morati pročišćavati vodu. Istaknuo je da Zagreb i dalje ima najbolje stope gospodarskog razvoja i najviše novozaposlenih, pa to ne ide u prilog onima koji govore da gospodarstvo bježi iz Zagreba.

Bandić je rekao da je 1. lipnja 2000. kad je prvi put izabran za gradonačelnika u Zagrebu zatekao 58.000 nezaposlenih, a danas ih je 28.000, što znači da je za osam godina nezaposlenost prepolovljena.

Na upit novinara o prostorima za mlade Bandić je rekao da je "nesretan što nisu uspjeli staviti u pogon Lap i Kulušić" i da to smatra svojim osobnim neuspjehom, bez obzira što su oni zatvoreni prije njegova mandata.

Za "Močvaru" je rekao da je će dalje moći koristiti nepunih 300 kvadrata legalnog prostora, ali više ne će moći koristiti ono što su do sada "švercali". Poručio je da će ljudi iz "Močvare" morati Poglavarstvu vratiti novac koji su za tri godine "ubrali" na razlici od 2000 kvadrata, jer će inače to Sudom tražiti. Naveo je da su se u "Močvari" bavili biznisom, švercali - "to je trgovina koja nema veze sa kulturom".

Bandić je rekao da su šest mjeseci radili analizu korištenja gradskih prostora, kako bi "odvojili žito od kukolja". Poručio je svima koji se stvarno brinu o urbanoj, alternativnoj kulturi, registrirani su za to i koriste gradski prostor po četiri kune da rade svoj posao i da će im Grad izaći u susret i dati još mnogo prostora. A svi oni koji su gradski prostor koristili mimo ugovora taj će prostor morati napustiti.

Na upit novinara što je s prostorom Zagreb foruma koji bi trebao biti u Ilici 12, u prostoru bivšeg kina Lika, gradonačelnik je odgovorio da od toga prostora nije odustao, ali su malo zapeli pravni odnosi. Rekao je da Grad stoji iza obnove objekta Ferijalnog saveza i nikad se ne će odreći partnerstva da uredi omladinski hostel, ali očekuje da im se Ferijalni savez javi kako bi zajednički riješili problem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene