Obavijesti Video Pretražite Navigacija
fdsaf

Bajs uči u Španjolskoj kako izvući novce EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ministra Bajsa u ovoj se godini puno očekuje što je on ozbiljno shvatio pa je odlučio naučiti kako iskoristiti 150 milijuna eura iz europskih fondova i uložiti ih u kvalitetne projekte.

Po odgovore na ta pitanja otišao je u turističku meku - Španjolsku. Zaragoza je grad u kojem svaki ozbiljan poslovni sastanak počinje dobrim vinom pa tako i sastanak ministra Bajsa i španjolskog kolege. Turizam Zaragoze procvjetao je na europskom novcu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moguće isključenje? Hrg pozvao Bajsa da vrati mandat HSS-u Slika nije dostupna 'Dobro je više kandidata' Bajs u utrci za predsjednika HSS-a

Programe koje je Aragon pokrenuo financirali smo iz europskih fondova. Tako ovdje imamo programe za pustolovne sportove, kongrese, gastroturizam, seoski turizam', kaže aragonski ministar trgovine i turizma Arturo Aliaga Lopez. Hrvatsku čeka 150 milijuna eura za turizam na godinu, ali ih mora znati iskoristiti. 'Jedan dio može ići na projekte koje će razvijati država, ali potrošnja će ovisiti i o sposobnosti gradova i županija da povuče ta sredstva', kaže ministar Bajs.

Španjolska se okoristila EU

Novcem iz Europe, Barcelona je izgradila i dio novog terminala za cruisere. Kroz luku u Barceloni prošle je godine prošlo 900 brodova i dva i pol milijuna putnika, više nego u cijeloj Hrvatskoj. Iako bilježimo porast od 11 posto u 2010.godini u našim je lukama pristalo 856 kruzera, i na njima milijun i 100 tisuća putnika.

'Cruiseri čine samo 5 posto naših prihoda, ali mi sve što zaradimo dalje ulažemo pa smo izgradili i dva luksuzna hotela', kaže generalni direktor Luke Barcelona Sixte Combra Sanchez. Hrvatska je prošle godine proglašena najpoželjnijim odredištem za cruisere iako nemamo modernih luka, u pet godina broj turista s cruisera smo udvostručili.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene