Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od ministra Bajsa u ovoj se godini puno očekuje što je on ozbiljno shvatio pa je odlučio naučiti kako iskoristiti 150 milijuna eura iz europskih fondova i uložiti ih u kvalitetne projekte.


Po odgovore na ta pitanja otišao je u turističku meku - Španjolsku. Zaragoza je grad u kojem svaki ozbiljan poslovni sastanak počinje dobrim vinom pa tako i sastanak ministra Bajsa i španjolskog kolege. Turizam Zaragoze procvjetao je na europskom novcu.

Vezani članci Slika nije dostupna Bajs u utrci za predsjednika HSS-a Slika nije dostupna Matador ostao bez oka i paralizirano mu lice

Programe koje je Aragon pokrenuo financirali smo iz europskih fondova. Tako ovdje imamo programe za pustolovne sportove, kongrese, gastroturizam, seoski turizam', kaže aragonski ministar trgovine i turizma Arturo Aliaga Lopez. Hrvatsku čeka 150 milijuna eura za turizam na godinu, ali ih mora znati iskoristiti. 'Jedan dio može ići na projekte koje će razvijati država, ali potrošnja će ovisiti i o sposobnosti gradova i županija da povuče ta sredstva', kaže ministar Bajs.

Španjolska se okoristila EU

Novcem iz Europe, Barcelona je izgradila i dio novog terminala za cruisere. Kroz luku u Barceloni prošle je godine prošlo 900 brodova i dva i pol milijuna putnika, više nego u cijeloj Hrvatskoj. Iako bilježimo porast od 11 posto u 2010.godini u našim je lukama pristalo 856 kruzera, i na njima milijun i 100 tisuća putnika.

'Cruiseri čine samo 5 posto naših prihoda, ali mi sve što zaradimo dalje ulažemo pa smo izgradili i dva luksuzna hotela', kaže generalni direktor Luke Barcelona Sixte Combra Sanchez. Hrvatska je prošle godine proglašena najpoželjnijim odredištem za cruisere iako nemamo modernih luka, u pet godina broj turista s cruisera smo udvostručili.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju