Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski div vojne i svemirske industrije BAE Systems pristat će prodati svoj 20-postotni udjel u europskom proizvođaču zrakoplova Airbus francusko-njemačkom zrakoplovnom konzorciju EADS za 1,9 milijardi funta (2,8 milijarde eura), prenosi britanski list The Observer.


Prema pisanju tog lista, koji se poziva na neimenovane izvore iz londonskih financijskih krugova, izvršni direktor te britanske grupacije Mike Turner tijekom idućih će par dana sazvati sastanak upravnog odbora kako bi se donijela konačna odluka o prodaji.

Vezani članci Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP) Trump u ofenzivi protiv EU-a: "Godinama nas već iskorištavate u trgovini. To će uskoro prestati!" Slika nije dostupna Stoti A380 u floti aviokompanije Emirates

Ta kompanija, međutim, tvrdi kako je prerano za ikakve konačne izjave, ističući da će zadnja riječ o tome pripasti dioničarima.

Dobije li ta prodaja zeleno svjetlo, cijena će biti značajno niža od procjene koju je za svoj udjel u Airbusu napravilo računovodstvo BAE Systemsa. Naime, u srpnju je nezavisna procjena ulagačke banke Rothschild taj udjel procijenila na 2,75 milijarde eura, daleko manje od BAE-ove procjene. Turner je imenovao računovodstvenu tvrtku PricewaterhouseCoopers da otkrije razloge takvoj niskoj procjeni.

Vjeruje se da je BAE donio odluku o brzoj prodaji svojeg udjela EADS-u, koji ima 80-postotni udjel u Airbusu, zbog zabrinutosti oko razvoja i rastućih troškova kašnjenja isporuka novog Airbusovog zrakoplova A380, prenosi The Observer.