Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga za uzgoj i tov junadi Baby beef u pismu premijeru Sanaderu i predsjedniku Mesiću te Vladi i ministru Pankretiću upozorava na teško stanje u stočarstvu uzrokovano uvozom, kako tvrdi, neuvjetnog goveđeg mesa iz Brazila koje je, umjesto u industrijskoj preradi, završilo u veleprodaji i maloprodaji, a najviše u jadranskim hotelima, stoji u priopćenju.


Ističu kako Zakon o hrani i pravilnici navode kako svaka hrana bez dokazanih elemenata sljedivosti može biti korištena samo kako repromaterijal u preradi te dodaju kako je u šest mjeseci ove godine uvezeno više od 2250 tona smrznute i 1050 tona rashlađene govedine, čija je sljedivost upitna, a što je dva i pol puta više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju .

Vezani članci Sindikati i vlada nastavili pregovore o kolektivnom ugovoru Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima" Lina Axelsson Kihlblom U Švedskoj prvi put transrodna osoba postala ministrica

Upozoravaju kako su te količine poremetile stanje na tržištu te smanjile potražnju za domaćom junetinom. Uz činjenicu da otkupne cijene mesa i stoke padaju već tri godine zaredom, u posljednjih godinu dana stvara se gubitak od 2500 kuna po utovljenom junetu. Istodobno, država je uložila nekoliko stotina milijuna kuna kako bi se ostvarila sljedivost mesa pa sada svaki domaći komad mesa ima podatke: identifikacijski broj,starost životinje,uzgojnu farmu,klaonicu.

U Baby beefu napominju kako su, zbog svega navedenog, proteklih tjedana narudžbe prepolovljene a otkupne cijene, koje su tek počele rasti, ponovno padaju pa su gubici po grlu sada opet veći od 2000 kuna.

Uz sve to, ističu da im nije odobrena isplata za pokriće gubitaka za drugi kvartal ove godine pa će, uz rast cijena žitarica i uljarica za 100 posto u proteklih godinu dana, problem govedarstva biti još očitiji.

Dodaju da, po podacima Hrvatskog stočarskog centra, prvi put nakon četiri godine rasta sada naglo pada proizvodnja mesa i mlijeka. I to u razdoblju kad se približavamo EU kada bi trebali povećati te brojke.

Zbog svega zahtijevaju hitne provjere legalnosti prometa svih količina uvezenog goveđeg i junećeg mesa i putove potrošnje tog mesa i obavještavanje javnosti o tomu. Također, zahtjevaju i hitne mjere za pokriće gubitaka nastalih u drugom kvartalu ove godine te primjenu tržnog reda za juneće meso kako je to predviđeno uredbom o tržnom redu junećeg mesa.

Prihvaćaju i alternativu, prijem predstavnika stočara u Vladi, gdje bi kompleksnije razmotrili probleme domaćeg stočarstva, posebice jer su proizvođači mlijeka najavili prosvjede. Njihove zahtjeve udruga Baby beef podržava, posebice zbog otežane komunikacije s ministarstvom poljoprivrede, stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju