Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije pravo vrijeme'

Mrak Taritaš: Porez na nekretnine ne treba uvoditi prije kvalitetne analize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš (HNS) izjavila je u četvrtak da njena stranka i dalje smatra da se porez na nekretnine ne treba uvoditi, da ovo nije pravo vrijeme za njegovo uvođenje te da prije bilo kakve odluke treba napraviti kvalitetnu analizu stanja i procijeniti što je najbolje.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš novinarima je nakon sjednice Vlade kazala kako njezina stranka i dalje smatra da se porez na nekretnine ne treba uvoditi. 'Najprije je potrebna izrada kvalitetne analize, snimanje stanja i procjena, kako bi se tek nakon toga donijela najbolja moguća odluka', kazala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ranije uvođenje Slavko Linić: Odluku o porezu na kamate na štednju donijeli smo u ožujku Slika nije dostupna I HNS se protivi Svađa HDZ-a i Linića : 'Takav porez građane bi bacio na koljena'

Ministar financija Slavko Linić (SDP) danas je, predstavljajući mjere koje će Hrvatska poduzeti u sklopu procedure prekomjernog deficita, najavio kako će se 2016. uvesti porez na nekretnine, na kamate na štednju i na kapitalnu dobit. Upitan jesu li se koalicijski partneri s time složili, odgovorio je kako je to 'dogovoreno jučer na užem kabinetu Vlade'.

Mjere za smanjenje deficita: Uvode se porezi na igre na sreću, štednju...

Mrak Taritaš ponavlja kako stav HNS-a i nadalje ostaje da nema uvođenja novog poreza i novog poreznog opterećenja. Prije uvođenja poreza potrebna je izuzetno dobra priprema. A ovaj čas nije pravo vrijeme za porez na nekretnine, ističe ministrica.

'Da bismo uopće mogli uvesti porez na nekretnine moramo se dobro pripremiti. Je li to 2016. ili 2017. - to ćemo vidjeti. Ali, idemo se pripremiti i vidjeti što to znači', rekla je. Slovenija je deset godina uvodila porez na nekretnine i na kraju, kad ga je donijela, imala je dva milijuna žalbi, napominje Mrak Taritaš.

Istaknula je i da ministarstvo kojem je na čelu priprema uredbu o procjeni vrijednosti nekretnina te se nada da će ona u ožujku ili travnju ići na vladu. Ponovila je svoj stav da 'Hrvati nisu štedjeli u novcima i dijamantima već u nekretninama' te da je cijeli nekretninski biznis 'pao čim su najavljeni porezi'.

Napravimo analizu, vidimo stanje, napravimo procjenu i nakon toga donesimo najbolju moguću odluku, zaključila je ministrica graditeljstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene