Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Hrvatsko gospodarstvo je i dalje gotovo u hibernaciji, a vidimo samo sporo buđenje za ljeto', rekao je Peter Brezinschek, glavni analitičar u Raiffeisen Bank International AG (IRB) i šef Raiffeisen istraživanja.


U publikaciji naziva 'Strategija Hrvatske' koja je danas objavljena u Hrvatskoj se prognozira umjereni rast BDP od samo jedan posto, i to najviše zahvaljujući pozitivnom razvoju turizma. No, napominje se i kako je rast daleko ispod prosječnog rasta u srednjoj i istočnoj Europi gdje je prosjek, po njihovim izračunima,  3,9 posto. Glavni ekonomist u Raiffeisen banci u Hrvatskoj Anton Starčević kazao je kako u Hrvatskoj još nije došlo do značajnijeg jačanja gospodarske aktivnosti.

Vezani članci Cijene goriva Pokrenuta istraga o cijenama goriva: Analiza će obuhvatiti i susjedne zemlje Cijepljenje u Austriji, ilustracija Austrija ukida zakon o obaveznom cijepljenju: ''Odlučili smo slijediti mišljenje stručnog povjerenstva"

>> Je li 2012. godina ulaska MMF-a u Hrvatsku?

>> 'Stabilna politika kreditiranja ključna je za zemlju poput Hrvatske'

'Industrijska proizvodnja još uvijek je u opadanju, osobna potrošnje se i dalje razvija sporo, a izvoz pati od slabe konkurentnosti. Ispred Hrvatske je kamenit put i potrebne su ekonomske reforme za smanjenje javnog duga, restrukturiranje brodogradnje i raznih državnih poduzeća kao i fiskalna konsolidacija', istaknuo je Brezinschek ističući kako Hrvatska u posljednje dvije godine nije ostvarila nikakav napredak na području strukturnih promjena. Prema Raiffeisenovu istraživanju, trend tečaja hrvatske kune će se zaustaviti u ljeto 2011. godine uz potporu priljeva deviza u turističkoj sezoni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju