Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezavidne ocjene ekonoma

Analiza Beča: Hrvatska je u hibernaciji dvije godine, pred njom je kamenit put

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatsko gospodarstvo je i dalje gotovo u hibernaciji, a vidimo samo sporo buđenje za ljeto', rekao je Peter Brezinschek, glavni analitičar u Raiffeisen Bank International AG (IRB) i šef Raiffeisen istraživanja.

U publikaciji naziva 'Strategija Hrvatske' koja je danas objavljena u Hrvatskoj se prognozira umjereni rast BDP od samo jedan posto, i to najviše zahvaljujući pozitivnom razvoju turizma. No, napominje se i kako je rast daleko ispod prosječnog rasta u srednjoj i istočnoj Europi gdje je prosjek, po njihovim izračunima,  3,9 posto. Glavni ekonomist u Raiffeisen banci u Hrvatskoj Anton Starčević kazao je kako u Hrvatskoj još nije došlo do značajnijeg jačanja gospodarske aktivnosti.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

>> Je li 2012. godina ulaska MMF-a u Hrvatsku?

>> 'Stabilna politika kreditiranja ključna je za zemlju poput Hrvatske'

'Industrijska proizvodnja još uvijek je u opadanju, osobna potrošnje se i dalje razvija sporo, a izvoz pati od slabe konkurentnosti. Ispred Hrvatske je kamenit put i potrebne su ekonomske reforme za smanjenje javnog duga, restrukturiranje brodogradnje i raznih državnih poduzeća kao i fiskalna konsolidacija', istaknuo je Brezinschek ističući kako Hrvatska u posljednje dvije godine nije ostvarila nikakav napredak na području strukturnih promjena. Prema Raiffeisenovu istraživanju, trend tečaja hrvatske kune će se zaustaviti u ljeto 2011. godine uz potporu priljeva deviza u turističkoj sezoni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene