Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki porezni obveznici primit će od savezne vlade čekove s više stotina dolara, prema planu za poticanje gospodarstva koji su u četvrtak usuglasili dužnosnici Kongresa i administracije predsjednika George W. Busha.


- Deseci milijuna Amerikanaca dobit će ček poštom. Ovaj paket je inicijativa za jačanje srednje klase, stvaranje radnih mjesta i pokretanje gospodarstva, izjavila je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosy, objavljujući postizanje sporazuma, i najavivši skoro donošenje zakona.

Vezani članci Slika nije dostupna Čuvajte se: Azijati pronašli lukav način kako podvaliti lažne dolare Slika nije dostupna U Zidu plača pronađeno pola MILIJARDE dolara u čekovima!

Predsjednik George W. Bush pozdravio je brzo postizanje sporazuma o paketu poticajnih mjera u Kongresu kao dokaz da stranke "mogu pokazati zajedništvo kada je zemlja suočena s teškim gospodarskim izazovima".

- Ovaj paket sadrži prave mjere i prave je veličine. On će povećati unutarnju potrošnju i poslovna ulaganja ove godine, rekao je Bush.

Prema sporazumu postignutom između demokratskog Kongresa i republikanske Bijele kuće, većina poreznih obveznika dobit će povrat poreza u iznosu do 600 dolara, a zaposleni parovi do 1.200 dolara, uz dodatnih 300 dolara po djetetu. Radnici koji su u 2007. ostvarili prihod od najmanje 3.000 dolara, ali nisu obveznici poreza na prihod, dobit će do 300 dolara, a takvi bračni parovi do 600 dolara.

Pojedinci koji zarađuju više od 75.000 dolara i parovi s prihodom većim od 150.000 dolara, dobit će razmjerno umanjene iznose povrata poreza.

Povrat poreza dobit će oko 116 milijuna američkih obitelji, a cijeli paket poticaja vrijedan je 150 milijardi dolara.

Od tog je iznosa 28 milijardi namijenjeno je za 35 milijuna radničkih obitelji, koje ne zarađuju dovoljno da bi plaćale porez, i koje prema Bushevu planu nisu trebale dobiti pomoć. Glavnina povrata poreza, oko 70 posto, ići će poreznim obveznicima.

Očekuje se da će povrat poreza biti isplaćen u lipnju, u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara.

Ostatak sredstava, 50 milijardi dolara, namijenjen je poduzećima koja će moći otpisati u amortizaciju, ulaganju u prostore i kapitalnu opremu.

Paket mjera uključuje i povećanje limita Federalne stambene uprave (FHA) za 'prilagođene hipotekarne zajmove' za građane slabijih prihoda, koje financiraju tvrtke Fannie Mae i Freddie Mac, sa sadašnjih 417.000 dolara na 625.000 dolara i 700.000 dolara u skupljim gradskim četvrtima. Ta mjera treba olakšati refinaciranje kredita mnogim građanima kojima prijeti ovrha nad kućama, zbog teškoća s otplatom kredita.

Čelnik republikanske manjine u Predstavničkom domu John Boehner najavio je da će dom brzo staviti na raspravu zakon za provedbu dogovorenih mjera, a čelnik demokrata u Senatu Harry Reid predvidio je da bi zakon trebao do 15. veljače biti poslan na potpisivanje u Bijelu kuću.

Američke burze pozitivno su regirale na vijest o postignutom
sporazumu za poticanje gospodarstva, pa su glavni dionički indeksi zabilježili trend rasta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju