Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obratite više pažnje

Kako je zdrava hrana postala nezdrava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka hrana može biti i 'dvosjekli mač'!

Zdrava prehrana ne ovisi toliko o samim namirnicama koliko o načinu pripreme i količinama. Tako, jedan te isti obrok može biti ili premastan i s previše ugljikohidrata, no može biti i ukusan obrok koji objedinjuje sve one fine i zdrave stvari na našem tanjuru i pri tom sadržava najbolje omjere bjelančevina, proteina, vitamina i minerala.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Slika nije dostupna Poprima zabrinjavajuće razmjere Ortoreksija - novi poremećaj prehrane

Započet ćemo odmah s primjerom pizze!

Pizza

U Italiji postoje zakoni koji definiraju kakva pizza treba biti- kontrolira se tip brašna koje se koristi, rajčica, mozzarella, maslinovo ulje, masline, origano. Takva je pizza zdrava i ukusna. Već smo pisali o blagodatima i zdravim učincima pizze( beta-karotenom, likopenom, vitaminom C).

Kada malo bolje pogledate kakve se sve pizze prodaju pod 'pizze', jer su se vlasnici restorana odlučili na dodatnu zaradu i koriste se jeftinim, masnim i nezdravim namirnicama poput konzerviranih rajčica umjesto svježih, masne prerađene šunke umjesto one cijele iz vlastitog soka, zaleđenih plodova itd. Takva pizza je puna kalorija, masnoća i nezdravih sastojaka.

Kruh

Zdrav kruh treba se sastojati od brašna, vode, malo soli i kvasca. Kada biste imali priliku analizirati kruh koji svakodnevno kupujete, osim tih sastojaka naišli biste na još mnogo drugih dodataka kojima tu i nije mjesto.

Pekari u kruh dodaju aditive, miješaju jeftinija i skuplja brašna i građanima prodaju ražene i graham kruhove po visokim cijenama, iako su napravljeni od jeftine sirovine. Često se kao raženi kruh prodaje bijeli s dodatkom aditiva za tamnjene, tzv. negropanom. Osim sastava kruha, upitna je i težina jer aditivi vizualno napuhuju kruh, a isti ti aditivi mogu imati i negativne posljedice tijekom dugotrajnog korištenja - tako liječnici upozoravaju na pojačanu sklonost alergijama.

Žitarice

Kada govorimo o žitaricama prvo nam padnu na pamet one koje su nam bliske i koje najbolje poznajemo: pšenica, ječam, riža, zob. Upravo su one i vrlo važne za naše zdravlje jer sadrže hranjive tvari poput proteina, zdravih masti i vitamina.

Međutim, današnje žitarice, baš kao i pahuljice dolaze u šarenim kutijama, hrskave su, ukusne i pune su nezdravih dodataka. Iako se prave od integralnih žitarica, kada im dodate šećer, boju, sirup, sol i konzervans dobit će te sve samo ne zdravu porciju hrane. Dakle ipak treba razlikovati žitarice i 'žitarice'! Zanimljivo je i to da vijesti o utjecaju zagađenja genetski modificiranih materijala na mnoge poljoprivredne kulture, pa tako i žitarice gotovo prolaze nezapaženo, poput one o zagađenju autohtonog kukuruza u domovini te žitarice u južnom Meksiku.

Voćni jogurt

Na žalost svima drag i ukusan voćni jogurt također sadrži nezdrave dodatke kao što su prerađeno voće i ogromne količine šećera - čašica voćnog jogurta prava je mala kalorijska bomba. Poznato je da je jogurt vrlo važna namirnica koja potiče prirodnu ravnotežu organizma, ali ne treba zaboraviti da ga proizvođači nude kao zdravu hranu koju treba jesti svaki dan.

Takvi voćni jogurti možda jesu ukusni, ali definitivno nisu zdravi. Ako ste ovisnici o voćnom jogurtu, bolje je da ga sami kod kuće pripremate od svježeg voća. Oni koji rade u industriji voćnih jogurta svjedoče da je bolje da se ne zna kako izgleda voće koje se stavlja u voćne jogurte!!!

Juhe iz vrećice

Brzi stil života često nam ne dopušta svakodnevnu pripremu finih, zdravih domaćih juha nego jednostavno posegnemo za nekom instant juhom iz vrećice kojih na policama trgovina zaista ima mnogo.

Tada i ne razmišljamo o štetnosti takve juhe, neke od njih samo u jednoj porciji sadrže dnevnu količinu soli koju bi odrasla osoba tijekom cijelog dana trebala unijeti u organizam!

Francuski stručnjaci u jednom su istraživanju došli do zaključka kako instant juhe mogu prilično naškoditi zdravlju! Česta konzumacija takvih juha povećava rizik od karcinoma želuca, moždanog i srčanog udara. Takve vrećice juhe sadrže sve samo ne zdrave namirnice. A dobro znate koliko je prava juha zdrava!!!!

Ovo su samo neki od primjera kako je zdrava hrana postala nezdrava, iako se još mnoge kartice teksta mogu napisati o raznim namirnicama kao što su: paštete, hrenovke, svi suhomesnati proizvodi i oni iz kozerve, voćni sokovi itd. Važno je imati na umu prije nego kupujemo određene proizvode, da hranom ne zadovoljavamo samo naše prehrambene potrebe. Isto tako nemojte se zamarati mišlju da štetnu hranu možete u potpunosti isključiti iz vašeg svakodnevnog menija. U svakom slučaju više pažnje treba obratiti na proizvode koje kupujemo i one štetne zamijeniti zdravijima, i naravno treba uživati u hrani koju jedemo!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene