Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti mu i ovrha

Žaji potvrđena presuda za prijevare od 760.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem hrvatskom veleposlaniku u Francuskoj Marku Žaji zagrebački Županijski sud potvrdio je osuđujuću presudu kojom je uvjetno kažnjen na godinu i osam mjeseci zbog dviju prijevara 'teških' 760.000 kuna.

Prvostupanjskom presudom zagrebačkog Općinskog kaznenog suda iz prosinca prošle godine bivšem diplomati je bio određen dvogodišnji rok kušnje, no viši je sud taj rok povisio na četiri godine. Ujedno je ukinuo odluku da Žaja u roku kušnje mora vratiti 760.000 kuna te odredio da će mu se taj nezakonito stečen novac naplatiti putem ovrhe ako ga sam ne vrati.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

Žaja je osuđen jer je 1999. i 2000. u veleposlanstvu u Parizu prikazao da je slikaru Ivici Zupkoviću za tri slike isplatio ukupno oko 316.000 kuna, a na slikarov račun je uplaćeno samo 15.000 kuna. Proglašen je krivim i jer je na blagajni veleposlanstva prikazao da je pariškoj tapetarskoj tvrtki isplatio 444.500 kuna za restauratorske radove na namještaju veleposlanstva, iako su radovi napravljeni u Zagrebu. Bivši je diplomat na suđenju negirao krivnju. Uvjetna kazna mu je dosuđena s obzirom da je u 73 godini života, da nije bio kažnjavan i da je kazneno djelo počinjeno prije desetak godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene