Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovački je Županijski sud za Miroslavom Kutlom raspisao tjeralicu. Tereti ga se za pretvorbeni kriminal.


Županijski sud u Dubrovniku raspisao je tjeralicu za Miroslavom Kutlom kojega tereti za pretvorbeni kriminal, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, jer je druge navodno poticao da dižu kredite u korist njegove tvrtke Diona, za što je jamac bila Dubrovačka banka.

Vezani članci Migranti, ilustracija Ilegalni migrant ubijen u BiH, Slovenci priveli dvojicu Hrvata zbog krijumčarenja Granični prijelaz, ilustracija Vlasti BiH objavile koliko novca kod sebe mora imati svaki stranac koji ulazi u tu zemlju

Po riječima glasnogovornice Županijskog suda Marije Donatović-Dabelić tjeralica je raspisana 12. rujna nakon što je kazneno izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku Kutli odredilo istražni zatvor. On se tereti za poticanja na počinjenje kaznenog djela uslijed čega je nastala šteta velike vrijednosti.

>> Sud u Sarajevu oslobodio Miroslava Kutlu

Tvrtka Diona, kojoj je Kutle bio vlasnik, dovodi se u vezu s većim brojem kredita za koje je jamčila tadašnja Dubrovačka banka, a nakon što je banka propala, dugove je preuzela Državna agencija za sanaciju banaka koja je i otkrila brojne nepravilnosti.

Tjeralica dubrovačkog suda odnosi se na pretvorbeni kriminal koji prema zadnjim izmjenama hrvatskog Ustava ne zastarijeva.

Kutlu se od 2000. teretilo u više sličnih slučajeva, a pravomoćno je 2010. osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zlouporaba u slučaju 'Gradski podrum'.

Nakon što je ta presuda postala pravomoćna doznalo se da je Kutle u susjednoj BiH gdje također ima državljanstvo. Kada je hrvatska presuda za 'Gradski podrum' poslana u BiH, njegova je obrana zatražila u rujnu 2011. novo suđenje navodeći da je osuđen u 'montiranom postupku'.

U konačnici, sud u Sarajevu odbio je u travnju ove godine zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izvršenje presude Kutli uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u kaznenom zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. No, hrvatsko Državno odvjetništvo istog je dana izvijestilo da Hrvatska, kao država presuđenja, 'zadržava pravo izvršenja navedene presude'.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih 'tajkuna' bio je vlasnik Slobodne Dalmacije, brojnih tvrtki, kao što su lanac robnih kuća Jadrantekstil, Dalma, a u Zagrebu nekadašnjeg lanca trgovina Slavija kojeg je nazvao Diona. Također, bio je i većinski vlasnik poduzeća Tisak te je imao udjele u brojnim medijskim tvrtkama.

Za njim je krajem 2010. već raspisana Interpolova tjeralica jer se u jednom od suđenja u slučaju 'Gradski podrum', koji je u međuvremenu razdvojen na dva predmeta nije pojavljivao na raspravama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook