Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbili molbu RH

Sud u Sarajevu oslobodio Miroslava Kutlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Sarajevu odbio je zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izvršenje presude Miroslavu Kutli kojega je zagrebački Županijski sud 2010. godine osudio na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, doznaje se iz pravosudnih izvora u Bosni i Hercegovini.

Sud je ocijenio kako ne postoji osnova za priznavanje presude iz Hrvatske jer kaznena djela koja su stavljena na teret Kutli nemaju ekvivalent u kaznenom zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. Također je konstatirano kako je za slična djela počinjena u razdoblju između 1991. i 1995. godine u BiH bila proglašena amnestija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zloporaba položaja i ovlasti Za Kutlom raspisana tjeralica zbog pretvorbenog kriminala Slika nije dostupna Sarajevo prihvatilo ugovor Dvojno državljanstvo više nije prepreka izručenju između RH i BiH

Takva odluka sarajevskog suda rezultat je presude koju je u siječnju ove godine donio Vrhovni sud Federacije BiH ukinuvši raniju odluku Županijskog suda u Sarajevu kojom je Kutli potvrđena kazna izrečena u Hrvatskoj. Vrhovni je sud tada naložio ponovno odlučivanje na Županijskom sudu.

>> Obrana Kutle traži obnovu postupka u Hrvatskoj

Vrhovni je sud FBiH odluku o ukidanju presude temeljio na istoj argumentaciji na koju se u presudi od 27. veljače pozvao Županijski sud u Sarajevu, ovoga puta odbivši zahtjev za priznavanje presude suda u Zagrebu kojom je Kutle osuđen u slučaju poznatom kao "Gradski podrum".

Kutlin odvjetnik u BiH Damir Alagić nije želio komentirati sadržaj presude Županijskog suda u Sarajevu, posebice zbog toga što je moguće da se predmet ponovno nađe pred Vrhovnim sudom FBiH.

"Zadržavamo pravo da nećemo komentirati presude", kazao je Alagić no inzistirao je na tvrdnji kako njegov branjenik nije kriv za kaznena djela koja su mu stavljana na teret u Hrvatskoj i zbog kojih je i osuđen.

Kutlin odvjetnik ističe kako je ipak najvažnije to što uzajamno priznavanje presuda u dvije države znači da kazneno djelo za koje je ona izrečena mora na identičan način postojati u kaznenom zakonodavstvu i Hrvatske i BiH. "Ovdje se to nije poklopilo odnosno to ovdje ne postoji, a također postoji i amnestija za takva kaznena djela u BiH", istaknuo je Alagić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene