Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić)
Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić) Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavi?

Policija je u danima vikenda koji je iza nas provela veliku akciju. Posebno su bili usmjereni na "ponavljače" prekršaja u prometu.


Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. "četiri glavne ubojice u prometu": alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala.

Vezani članci Policija, ilustracija Sudarila se tri automobila kod Jastrebarskog: Dvije osobe su ozlijeđene Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Božinović se pohvalio: Hrvatska policija je na razini najsposobnijih europskih policija

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Tako su policajci iz svih policijskih uprava i proteklog vikenda 25. do 27. siječnja obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola – 2,66 g/kg

Provedenom kontrolom utvrđen je ukupno 5181 prekršaj, od čega se mogu izdvojiti: 462 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,66 g/kg u PU varaždinskoj, 1950 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU sisačko-moslavačkoj – 232 km/h, 649 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 261 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU zagrebačkoj, njih 126, dok je najmanje utvrđeno u PU ličko-senjskoj, četiri takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 332 takva prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU krapinsko-zagorskoj – osam.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU splitsko-dalmatinske, njih 172, dok su policijski službenici PU vukovarsko-srijemske zaustavili četiri vozača koja nisu bila vezana. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen u PU zagrebačkoj – 51 takav prekršaj.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godina (116 takvih prekršaja) kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,0 do 0,5 g/kg. Najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije bila je u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg – kod njih 228.

Aktivnosti usmjerene prema "ponavljačima" prekršaja

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 53 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. recidivisti, a koje su počinile 56 teških prekršaja, od čega najviše: upravljanje prije stjecanja prava – 18, nedopuštena koncentracija alkohola – 17, upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 13, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – četiri, i dr.

Zbog toga je 11 vozača zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 12 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu se nastavlja.

Policija upozorava na poštivanje prometnih propisa

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugoga za cijeli život.

Policija savjetuje svim sudionicima u prometu:

- s obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima
- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
- poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji)
- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
- ne koristite mobitel tijekom vožnje
- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu
- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom
- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila.

Ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti nosite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Biciklisti, budite propisno označeni, zakonska je obveza da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju