Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Draženu Slavici

Vatrogasni vještak: Požar na Kornatu nije bilo moguće gasiti bez kanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Draženu Slavici vatrogasni vještak Branko Šimara rekao je kako požar na otoku Kornatu nije bilo moguće gasiti bez zračnih snaga.

Ispitivanjem vatrogasnog vještaka Branka Šimare na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Požar na križanju Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu - 2 vatrogasci na terenu FOTO/VIDEO Zapalio se autootpad u Zagrebu, sve je puno dima

Vještak Šimara je rekao da se dio odgovornosti za tragediju mogao pronaći i kod odgovornih osoba u Nacionalnom parku Kornati, jer nisu provedene mjere zaštite od požara, ali i kod odgovornih osoba u Ministarstvu obrane, jer nisu održavani kanaderi. Ponovio je tvrdnju s prošlog ročišta da mu je kolega iz MUP-a pred deset osoba rekao da je iz Državnog odvjetništva zabranjeno podizanje optužnica protiv drugih osoba, a što bi išlo u korist Slavici.

>> 'Ne može se ni potvrditi ni opovrgnuti teza o eruptivnom požaru'

"Upotrijebljene su sve raspoložive snage, ali onakav požar na onakvom terenu nije bilo moguće ugasiti bez zračnih snaga", rekao je Šimara, dodajući kako nakon stradavanja vatrogascima više nije bilo pomoći.

"Takav požar bez zračnih snaga nije moguće ugasiti. Taktika gašenja je da se upute vatrogasci na teren kako bi navodili zračne snage i eventualno štitile objekte od požara. I takvu taktiku je primijenio Dražen Slavica, tražeći helikopter za prijevoz vatrogasaca i kanadere za gašenje požara", rekao je Šimara.

Na pitanje zastupnika optužbe je li sve poduzeto do trenutka, ali i nakon stradavanja vatrogasaca, vještak Šimara pokušavao je objasniti da je vještačio postupanja do trenutka tragedije.

"Vatrogasci, nakon što su stradali, njima više pomoći nije bilo. Pomoć takvim osobama jedino je morfij da ne pate i ne osjete bolove. Ova pomoć pri 95 posto izgorenog tkiva, pri spaljenim dišnim organima, vatrogasci ne mogu i nisu osposobljeni za pomoć takvim osoba. Mogu ga samo još više inficirati. Za to trebaju doći liječnici i medicinsko osoblje koje je specijalizirano za opekline", rekao je Šimara.

Državni odvjetnik Zvonko Ivić prigovorio je iskazu vještaka Šimare istaknuvši kako je pristran i pogoduje optuženiku jer je Slavica kao nekadašnji član predsjedništva udruge profesionalnih vatrogasaca bio Šimari nadređeni koji je tajnik te udruge.

Suđenje se nastavlja 8. svibnja, kada će biti ispitan vještak telekomunikacijske struke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene