Policija, ilustracija
Policija, ilustracija Foto: Milan Sabic/Pixsell

USKOK je nakon provedene istrage podignuo optužnicu protiv sedam osoba u dobi od 30 do 38 godina zbog više kaznenih djela. Povezuje ih se uz krijumčarenje droge i pokušaj ubojstva.


USKOK je proveo istragu i podignuo optužnicu protiv sedmorice muškaraca u dobi od 30 do 38 godina. Optuženi su za udruživanje s ciljem ubojstva muškarca zbog duga od 270.000 eura koji je nastao u sporu oko droge. Također, optuženi su za zastrašivanje osoba bliskih tom muškarcu, uništenje njihove imovine podmetanjem požara i aktiviranjem eksplozivnih naprava.

Prema priopćenju USKOK-a, prvooptuženi, 31-godišnjak, iznajmio je stan u zgradi u Splitu u kojoj taj muškarac koristi stan te je zadužio drugog muškarca da za sada nepoznatu osobu nadimka "killer" preveze u BiH radi skrivanja i zametanja tragova nakon što on obavi ubojstvo muškarca.

Optuženi su za pravljenje molotovljevih koktela koje su ubacili u poslovne prostore u vlasništvu obitelji muškarca. Zapalili su unutrašnjost prostora i oštetili imovinu vlasnika lokala i njegove obitelji. To su obavili motociklom koji su nakon toga sakrili, a u iznajmljenom stanu promijenili su odjeću i obuću. Staru odjeću i obuću su zapalili.

Nabavljali drogu iz Južne Amerike

Sedmorica su optužena i za kontinuiranu nabavku većih količina kokaina iz Južne Amerike i krijumčarenje i preprodaje droge u državama EU-a. Optuženi su za krijumčarenje i prodaju kokaina, heroina i marihuane.

Oni su, sa zasad više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije dogovorili da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen u Belgiji krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu svakih petnaest dana te da će zasad nepoznata osoba iz Belgije, koja ima pristup luci, po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju, a zatim je utovariti u svoj kombi i odvesti do garaže gdje će je pregledati i onda uskladištiti u za tu svrhu posebno iznajmljen stan.

Također su dogovorili i da im se naručena droga doprema direktnim letovima iz Sao Paula u Brazilu do Amsterdama u Nizozemskoj, odakle će preuzimati tu drogu. Za realizaciju plana nabavili su kriptirane telefone. Jedan od muškaraca za tu je svrhu otputovao u Antwerpen, gdje je iznajmio stan u koji će iz luke dopremiti prokrijumčarenu drogu. Novac dobiven prodajom droge planirali su podijeliti tako da po prodanom kilogramu droge zarade 50.000 eura.

Zagrebačka policija zaplijenila 45 kilograma droge - 5 Veliki ulov zagrebačke policije: Dileri u kući i automobilu skrivali marihuanu, hašiš, kokain, digitalne vage i novac

Andrija Jarak Tko rukovodi Saborom, DORH-om i USKOK-om ako čelni ljudi tih institucija moraju ići u samoizolaciju?

Nakon postignutog i razrađenog plana četvorica okrivljenih otputovala su iz Splita i sastala se u Amsterdamu, odakle su otputovali u Belgiju i tamo iznajmili stanove. USKOK je u optužnici Županijskom sudu u Splitu predložio produljenje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.

Policija objavila snimku uhićenja

Splitska policija u koordinaciji s USKOK-om uhitila je u svibnju više osoba osumnjičenih za organizirani kriminal. Snimku uhićenja objavili su i na svojem YouTube kanalu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju