Srđan Vrančić Vrana umro je u 57. godini života, na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener.


Srđan Vrančić rođen je u Rijeci, 1. rujna 1965. godine, a fotografijom se aktivno bavio od 1979., i to najviše reporterskom, sportskom i političkom fotografijom. Svoje prve radove prezentirao je početkom 80-tih u omladinskom listu “Val”. Cijeli život vezan mu je uz fotografiju i novinarstvo, a jedan je i od osnivača Jutarnjeg lista.

Kako je objavilo Hrvatsko novinarsko društvo, pet godina je obavljao funkciju urednika fotografije u Jutarnjem, dok je zadnjih godina radio u Foto-news agenciji Cropix. Za potrebe izdanja EPH, odnosno Hanza media, izvještavao je kao fotograf i novinar iz ratova u: Afganistanu, Srbiji-Kosovu, Libiji, Libanonu-Siriji, Krimu, Ukrajini, s antiglobalističkih nemira u Pragu, prosvjeda u Istanbulu...

Hrvoje Zovko HND osudio pritisak Selak Raspudić na novinarku: "Saborski zastupnici nisu urednici medija"

Bio je i izvjestitelj i s velikih sportskih događanja, kao što su olimpijada u Torinu, svjetskih i europskih prvenstva u nogometu, natjecanja u svjetskom kupu i svjetskih prvenstava u skijanju, s utrka F1 i mnogih drugih događaja.

Ljubav prema moru iskazivao je cijeli život

"Gotovo svih pet i pol desetljeća svog života imao je nezadrživu potrebu glavu gurati pod morsku površinu, a kad se to spojilo s njegovom ljubavi prema fotografiji, dobili smo prvoklasnog podvodnog fotografa koji nas već godinama osvaja svojim prizorima iz tajanstvenih morskih prostranstava", napisao je u jednoj reportaži o Vraninoj strasti novinar Tomislav Kukec.

Marija Selak Raspudić Ravnateljica Hine Saboru i HND-u: "Selak Raspudić grubo je narušila pravo novinara na slobodno izvještavanje"

Vrana je bio i veliki ljubitelj skijanja te nije bilo novinarskih skijaških susreta i natjecanja na kojima ne bi osvojio poneku medalju. Volio je natjecanja, a i ove godine se kandidirao i za novinarsku nagradu Velebitska degenija, koju je dobio prije dvije godine za fotografiju bicikla kojeg izvlače s morskog dna. Dobitnik je najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera za 2014. godinu.

Vrančić je bio vrlo angažiran i kao dugogodišnji sindikalni povjerenik u Jutarnjem listu te je bio i jedan od autora Kolektivnog ugovora u tom dnevnom listu, prvog takve vrste potpisanog s privatnim izdavačem u hrvatskim medijima. Kao predstavnik zaposlenih obnašao je dužnost člana Nadzornog odbora Hanza media.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju