Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKCIJA SIPA-E

Fikret Abdić Babo uhićen po crvenoj tjeralici Interpola, a onda pušten

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su uhitili Fikreta Abdića, aktualnog načelnika Velike Kladuše i haškog osuđenika za ratne zločine. Tijekom četvrtka Abdić se pojavio na radnome mjestu, a onda su mediji prenijeli informaciju o njegovu puštanju na slobodu.

Temeljem Interpolove crvene tjeralice koja je raspisana na zahtjev Ministarstva pravosuđa RH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz Bosne i Hercegovine u srijedu navečer uhitili su Fikreta Abdića zvanog Babo. Vijest o njegovu privođenju prenijeli su svi mediji iz BiH, od kojih su neki objavili i video snimak Laburističke stranke, koji je napravljen u Abdićevu domu, a na kojem se čuje što se događalo po dolasku policajaca.

Tijekom četvrtka Abdićeva kći Elvira Abdić Jelenović u video izjavi koju je objavila na društvenim mrežama potvrdila je kako su policajci iz agencije SIPA u srijedu navečer došli u obiteljsku kuću u Velikoj Kladuši u kojoj živi Abdić i uručili mu nalog za privođenje koji je za njim raspisan zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti za koje je propisana kazna do deset godina zatvora, a za što ga tereti Hrvatska. 

Nedugo nakon toga, pojavljuje se i video iz ureda načelnika općine Velika Kladuša, inače funckije koju Abdić trenutno obnaša, a u kojoj sam tumači kako je u posljednje vrijeme žrtva raznih namještaljki. 

Kasnije tijekom dana, mediji u BiH objavljuju i izjavu glasnogovornice SIPA-e Jelene Miovčić, koja kaže kako Fikret Abdić nije uhićen. Navodno mu je "samo uručen poziv po tjeralici".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sumnja na korupciju Županijski sud u Bihaću odredio tridesetodnevni pritvor Fikretu Abdiću

Na snimci koju je objavila Abdićeva Laburistička stranka, a prenio portal klix.ba, jasno se čuje kako policijski inspektor pojašnjava Abdiću za što ga se tereti u Hrvatskoj, zbog čega je za njim i raspisana crvena Interpolova tjeralica te kako će odluku o tome jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje donijeti Sud BiH. 

No, Abdićeva Kći Elvira u svom je videu kazala kako njezin otac nije ni uhićen. 

Prema optužnici podignutoj 2009. godine pred Državnim odvjetništvom u Rijeci, Abdić i njegov sin Ervin terete se za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti, kao i omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi. Fikret Abdić optužen je za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva milijuna kuna. Tereti ga se i da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu tvrtke - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Načelnik općine Velika Kladuša Zbog sumnje na korupciju uhićen Fikret Abdić, istražitelji pretresli Agrokomerc

Fikret Abdić 2012. godine pušten je iz zatvora u Puli gdje je odslužio dvije trećine zatvorske kazne. Na Županijskome sudu u Karlovcu bio je osuđen na 20 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna. Tada mu je suđeno u Hrvatskoj zbog hrvatskog državljanstva, a optužnica je podignuta u BiH.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene