Droge za silovanje ima i u Hrvatskoj. Tri vrste droga najčešće se koriste, a žrtvu se može drogirati na različite načine.

Galerija Droga - 1 Droga - 2 Droga - 3 +0 Koktel

"To je Rohypnol, koji djeluje kao Apaurin ili Xanax, to je skupina sedativa. Drugi je 'G', takozvani tekući ecstasy ili GHB, koji je, rekao bih, u Hrvatskoj najviše u primjeni i treći je Ketamin, koji se koristi kao anestetik u veterinarskoj medicini", pojasnio je psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić.

Dodaje da im je zajedničko da dolazi do amnezije. Žrtvu se može drogirati na različite načine - ubodom igle ili papirićima koji su navlaženi psihoaktivnim tvarima. Ipak, najčešće joj se droga ubaci u piće.

"Može izazvati usporavanje rada srca, ako se uzima u nekoj velikoj količini, može završiti fatalno, osoba može završiti u komi. Često puta dolazi do motoričkih ispada - osoba postane nestabilna na nogama, ono što naglašavam - osoba se najčešće ničega ne sjeća", pojasnio je Ćelić.

Ne događa se ovo u Hrvatskoj često, ali svatko može postati žrtva. I mladi su toga svjesni. "Iskreno, da, malo se i ja bojim toga jer znam da se to događa", priznaje Pjer iz Splita.

Djevojke su posebno na oprezu. "Jedna ostane za stolom i pazi na to piće tako da ne postoji mogućnost da nam netko nešto ubaci unutra. Ili držimo piće u rukama cijelo vrijeme", rekle su Patricija i Ivona iz Zagreba.

Na oprez apelira i doktor Ćelić, koji kaže da ima i onih koji sami uzimaju drogu za silovanje. I postanu ovisni o njoj.

Ante Ćorušić Isplivali neugodni detalji za šefa Rebra: U obiteljskoj svađi pijan mahao pištoljem i prijetio da će se ubiti, odveden u Vrapče

Ultra u Splitu Partijaneri lomili skočne zglobove i lice: Policija objavila broj privedenih, Hitna imala duplo više intervencija

"Nažalost, proteklih godina bilježimo sve veći porast u određenim populacijama, osobito kod mladih zato što je to vrlo dostupno i vrlo jeftino. Mi imamo odjel od 25 kreveta, u ovome trenutku troje mladih ljudi koji imaju problem ovisnosti o GHB-u na bolničkom su liječenju u našoj klinici", rekao je Ćelić u Dnevniku Nove TV.

GHB najčešće dolazi u obliku tekućine ili praha. U velikim dozama može dovesti i do smrti, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Više o drogama pogledajte u priloženom videu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju