USKOK je podigao optužnicu protiv dva hrvatska državljana (1979. i 1985.) zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Galerija


Optužnicom se okrivljenike tereti da su se u nakani pribavljanja imovinske koristi, u razdoblju od travnja do kolovoza 2019. godine, na području Hrvatske i Crne Gore, povezali u zajedničko djelovanje s više zasad nepoznatih osoba iz Crne Gore radi nabave i krijumčarenja velikih količina marihuane i njezine daljnje prodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Vezani članci Velika zapljena droge u Istri (Foto: PU istarska) - 2 Duks ponovno razotkrio dilera: U Istri zaplijenjeno više od 50 kilograma marihuane, bila je skrivena u stražnjem sjedištu Zapljena droge u Srbiji (Foto:Carina Republike Srbije) - 1 Rekordna zapljena u Srbiji: Policija na granici s Bugarskom pronašla 1,4 tone marihuane

Nakon što je drugookrivljeni s nepoznatim osobama dogovorio šverc marihuane preko Crne Gore u Hrvatsku, prvookrivljeni se autobusom odvezao u Crnu Goru te je 22. kolovoza, između Risna i Kotora, od zasad tri nepoznate osobe iz Crne Gore preuzeo 312,7 kilograma marihuane upakirane u 41 paket. Potom se, radi prijevoza kupljene droge iz Crne Gore u Hrvatsku, autobusom uputio prema mjestu Čibače, u općini Župa dubrovačka, gdje je drogu trebao preuzeti drugookrivljeni i dalje je prevesti do Zagreba. Međutim, istog dana na malograničnom prijelazu Karasovići autobus koji je vozio prvookrivljeni zaustavili su policijski i carinski službenici te u njemu pronašli navedenu drogu vrijednu najmanje 4,6 milijuna kuna.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika.

Službenici Granične policije i Carine na GP-u Karasovići uočili su nervozu kod vozača autobusa, što je pobudilo njihovu sumnju. Kada su pregledali prtljažni prostor, imali su što i vidjeti – golemu količinu droge.

Uhićeni su vozač i vlasnik turističke agencije. Vozač je navodno uoči početka turističke sezone planirao otići na rad u Njemačku, no u zadnji je trenutak odustao i pristao "odraditi" još ovu sezonu na jugu Hrvatske.