Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SEZONA GRIJANJA

Tragedija izbjegnuta za dlaku: Djevojčica se otrovala u kupaonici, spasili je u zadnji čas. Policija ima važno upozorenje

Servis bojlera (Foto: Guliver/Thinkstock)
Servis bojlera (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
U ponedjeljak se u Koprivnici 15-godišnja djevojka otrovala ugljikovim monoksidom u kupaonici svoje kuće, pri čemu je nakratko ostala bez svijesti.

Problem je bio nedostatak zraka i dovođenje ugljikova monoksida, s time da su u prostoriji istovremeno radili plinski bojler, plinska grijalica i ventilator. Utvrđeno je, također, da plinska trošila nisu bila redovito servisirana i čišćena. Srećom, djevojka je ubrzo pronađena te ozbiljnijih posljedica nije bilo, navodi ePodravina.

Pročitajte i ovo Plinski plamenik policija uputila upozorenje Užas kod Osijeka: Već drugi slučaj trovanja djeteta opasnim plinom u tjedan dana, jedan od njih završio u komi Slika nije dostupna budite oprezni Tragedija kod Ivanić-Grada: Muškarac poginuo zbog trovanja ugljičnim monoksidom, istovremeno su radile peć i klima

Izvješće o nesretnom događaju bit će dostavljeno Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici, priopćila je policija, koja građane upozorava kako je samo ispravno izveden, pregledan i očišćen sustav grijanja onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način.

Dobro je podsjetiti

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započinje sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljikovim monoksidom (CO).

Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obvezno servisirati jednom godišnje, i to kod ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.

Potrebno je da ovlašteni dimnjačar pregleda i očisti sve dimnjake prije sezone loženja, a kasnije u rokovima koji su određeni gradskim ili općinskim odlukama.

O rokovima čišćenja pitajte svog dimnjačara. Izvanredne preglede i čišćenje dimnjaka potrebno je učiniti prilikom svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva, podsjetila je policija u priopćenju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene