USKOK, ilustracija
USKOK, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv Afganistanca (30) i državljanina Pakistana (33).


Istragu provode zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja. 

Vezani članci Ilustracija Pokušao pobjeći pa završio u kanalu: Policija uhitila 40-godišnjeg vozača Ilustracija Mladi Ukrajinci krijumčarili migrante, uhvaćeni na djelu: Prijeti im višegodišnji zatvor

Sumnja se da su se od 14. listopada 2020. do 5. ožujka 2021., u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje s ciljem da zarade nedopuštenim prevođenjem stranih državljana preko bosansko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice.

"Prvookrivljeni je s više nepoznatih osoba dogovorio nedopušteno prevođenje većeg broja stranih državljana preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te iz Hrvatske u Sloveniju za iznos od najmanje 1000 eura po osobi", navodi USKOK u priopćenju.

Nakon toga su dogovorili pronalazak vozača stranaca koji su na još neutvrđeni način prešli izvan legalnog graničnog prijelaza iz BiH u Hrvatsku.

"Zatim je prvookrivljeni organizirao njihovo preuzimanje kao i prijevoz do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice. Na opisani je način u devet navrata preko hrvatsko-bosanske i hrvatsko-slovenske granice prebačen najmanje 51 strani državljanin, za što su primili najmanje 51.000 eura. USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika", stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju