Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Marica Glavaš, bivša blagajnica HDZ-a, sljedeća je na redu svjedoka u suđenju Ivi Sanaderu.


Glavaš je ispričala kako je u HDZ-u bila stalno zaposlena od devetog mjeseca 2008. do svibnja 2010, a šefica računovodstva postala je na na poziv Ive Sanadera, nakon završene revizije 2008.

Vezani članci Ratko Maček Pred kamere Provjerenog sjeo je Ratko Maček: "Na tom dijelu sastanka, na kojem je navodno bilo riječi o Fimi mediji, ja nisam bio" Andrija Jarak Zašto stranka nije kriva nego - odgovorna i kada bi Vrhovni sud mogao odlučivati o pravomoćnosti

Dodala je kako je revizija pokazala niz nepravilnosti koje je trebalo ukloniti, zbog čega je Sanader tražio da se nekoga dovede. Glavaš je naglasila kako je u računovodstvu HDZ-a zatekla dosta nepravilnosti, što ne znači da bile nezakonitosti.

'Bilo je i nepravilnosti kod putnih naloga zbog čega je HDZ morao Poreznoj platiti kaznu od 400.000 kuna', rekla je Glavaš i naglasila kako Pavošević više nije imala kontakt s blagajnom kad je ona došla.

Ispričala je kako su sve donacije trebale ići preko središnjice i glavnog računa i kako je donator morao uz iznos naznačiti svrhu. Rekla je i kako je jedan primjerak donacije išao u računovodstvo te kako je ona donacije evidentirala po datumu i svrsi uplate.

Marica Glavaš je na pitanje je li od Barišića preuzela novac, odgovorila potvrdno. ispričala je kako je od Barišića preuzela dva milijuna kuna i 300.000 eura. Naglasila je kako za taj novac nije pisala potvrdu niti ga evidentirala već ga je spremila u sef.

Osvrnula se i na kupnju BMW-a. Rekla je kako je u 11. mjesecu 2008. dobila nalog o plaćanju carine u iznosu od milijun i nešto sitno kuna. Glavaš tvrdi da je po nalogu Ivana Jarnjaka platila račun i pitala što se uvozi.

On joj je odgovorio kako se radi o vozilima za Sanadera. 'Nakon toga je došao račun od 330.000 eura što je odgovaralo carinskoj deklaraciji', ispričala je.

U sudnici je rekla kako joj je plaća u HDZ-u iznosila 15 000 kuna. Rekla je kako je trebala visoku plaću jer je plaćala stan u Zagrebu. Nakon toga je pročitan iskaz Barišića koji je rekao kako ga je Glavaš zvala i ispitivala kada će plaća iz čega je on zaključio kako je i ona plaćena iz "crnog fonda" te da se iz njega plaća i njezin stan.

Svjedočenjem bivše blagajnice HDZ-a Marice Glavaš na zagrebačkome Županijskom sudu nastavlja se suđenje HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke i premijeru Ivi Sanaderu i ostalima optuženima za nezakonito punjenje HDZ-ova 'crnog fonda' novcem državnih tvrtaka i institucija.

>> Matković: Nisam znala da Fimi media radi za HDZ, za njih sam čula iz medija

Marica Glavaš preuzela je HDZ-ovu blagajnu od optužene Branke Pavošević, koja je priznala nedjelo, no nije se nagodila s USKOK-om.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.