Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Kosor

Matković: Nisam znala da Fimi media radi za HDZ, za njih sam čula iz medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem Biance Matković, bivše ministrice bez portfelja i suradnice bivšeg premijera Ive Sanadera, na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se suđenje u slučaju Fimi media.

Bianca Matković svjedočenje je počela pojašnjavanjem rada tajništva i predsjedništva HDZ-a. 'Predsjedništvo HDZ-a razmatralo je financijska i materijalna poslovanja. Na sjednicama stranke govorilo se o troškovima kampanje, o donacijama i sl.', rekla je.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Potvrdila je da je predsjedništvo HDZ-a razgovaralo o sredstvima s kojima raspolažemo. 'O tome koliki su troškovi pjevača, ne sjećam se da je bilo govora. Bilo je govora o angažiranju pjevača, ali se ne sjećam da se pričalo o naknadama. Svi pjevači koji su bili angažirani, došli su po preporuci uglednih članova stranke i bili upućeni u glavno tajništvo koje je vodilo financijsko poslovanje. Vjerujem da su možda simpatizeri stranke pjevali besplatno', zaključila je.

Nabava odjeće je u skladu sa Zakonom u radu

Bianca Matković priznala je da ima saznanja o nabavi odjeće. 'To je sukladno zakonu o radu, na radnu odjeću si imale pravo i tajnice, vozače i konobarice. Mene je o tome obavijestila gđa. Pavošević, da je glavni tajnik odlučio da se proširi popis osoba koje će jednom godišnje dobivati radnu odjeću', rekla je Matković.

Pretpostavljai da se plaćalo sa žiro računa stranke, jer bi račun uvijek poslali u Središnjicu HDZ-a

Potvrdila je da ima saznanja o isplatama naknadama gospođama iz Vlade, koje su prije radile u stranci. Rekla je kako su naknadu za rad primale od 2004. do 2009. godine. 'Tajnice su u stranci imale plaću oko 5 - 6 tisuća kuna. U Vladi im je osnovica bila 2800 kn, s prekovremenim satima do 4000kn. Nakon redovitog posla u Vladi, gospođe su dolazile raditi u stranku, jer su njih u stranci zamijenile djevojke koje sni uimale toliko iskustva', rekla je.

Matković je dodala da je u stranci nedostajalo ljudi, pa su nakon Vlade dolazile u stranku. 'Primale su naknade za rad, ne znam jesu li imale ugovor ili ne', rekla je.

Tužiteljica je Bianci Matković predočila isplatnicu koju je ona potpisala, na sumu od 16 000 kn. 'Nije riječ o naknadi za mene, već o troškovima Zajednice žena, čija sam postala predsjednica u rujnu 2008. godine. Ne radi se o naknadama nego o troškovima Zajednice žena', rekla je i pojasnila kako je Zajednica žena bila vrlo aktivna.

Objasnila je kako nisu uzimali dnevnice ni otvarali putne naloge, već su dobivali mjesečne paušale koje su pravdali računima, koje su slali Branki Pavošević.

Matković je još jednom potvrdila kako je bilo gotovinskih isplata, ali je naglasila kako se nije radilo o isplatama njoj osobno, već o akontacijama za troškove pripreme kampanje, mini sabora i slično.

Odvjetnik HDZ-a Budin pitao je Biancu Matković koja je bila njezina uloga u angažiranju pjevača u predizbornim kampanjama. 'Dogovarali smo kada će tko doći, koliko će pjesama pjevati, u pravilu su bile tri pjesme. Ja sam pjevače raspoređivala po županijama i drugdje', rekla je.

Dodala je kako je plaćanje pjevača bila dužnost glavnog tajnika.

Na pitanje HDZ-ove obrane kazala je da kao zamjenica direktora središnjeg izbornog stožera nikada nije kontaktirala s Markom Perkovićem Thompsonom koji je, prema svjedočenjima iz istrage, prije izbora 2007. dobio više od pola milijuna eura da ne nastupa u predizbornoj kampanji.

"Nije bilo govora da bi on uopće nastupao za HDZ ili da ne bi nastupao", kazala je Bianca Matković, koja tvrdi da je za poslovanje HDZ-a s agencijom Fimi media po kojoj je afera dobila ime prvi puta čula kada se o aferi počelo pisati u medijima.

NIje čula za Fimi mediju

Odvjetnik Budin ispitivao je Matković o cateringu koji se naručivao na sjednicama Predsjedništva HDZ-a. Rekla je kako ona nije imala veze s cateringon i da ga nije naručivala.

'Članovi Predsjedništva tražili su da nešto pojedu. Prvo su im se radili sendviči, a kasnije su od predsjednika stranke tražili da se to organizira. Kako sam ja bila tamo najmlađa i kao voditeljica ureda, rekli su mi da ja o tome obavijestim Pavošević. Nju sam obavještavala koliko ljudi će biti i slično, ali nisam zvala catering', objasnila je Matković.

Na kraju, Biancu Matković ispitivao je Ivo Sanader. Na pitanje je li znala da Fimi medija obavlja poslove za središnjicu HDZ-a, rekla je da nije te da je to ime prvi put čula iz medija.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem bivše HDZ-ove blagajnice Marice Glavaš.

>> VIDEO Kosorica i Sanader se nisu ni pogledali : Mislila sam da pjevači HDZ-a pjevaju besplatno

Podsjetimo kako je prošlog tjedna na klupi za svjedoke bila bivša premijerka, bivša šefica HDZ-a i bivša Sanaderova suradnica Jadranka Kosor. Sanader je uspio dobiti potvrdu od Kosor kako na sastanku između Mladena Barišića, njega i Kosor nije bilo govora o novu 'ispod' stola.

Kosor je priznala kako se više bavila radom Vlade i problemima u zemlji, nego novce iz 'crnog fonda'. Rekla je i kako je mislila da svi pjevači, koji su članovi HDZ-a, zapravo nastupaju besplatno u predizbornoj kampanji za HDZ. (B.V./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene