Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osporava svjedoka

Slučaj Pukanić: Jocić tvrdi da mu se 'pakira krivnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sreten Jocić, prvooptuženi u tročlanome beogradskom dijelu skupine optužene za ubojstvo suvlasnika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića u listopadu 2008. je, u nastavku suđenja, osporio vjerodostojnost izjava svjedoka Tomislava Marjanovića tvrdeći kako se iz njih vidi da mu se 'pakira' krivnja.

Marjanović, ispitan na Županijskome sudu u Zagrebu kao krunski svjedok u postupku hrvatskom dijelu skupine, svjedoči već treći dan na sudu u Beogradu, a tijekom svjedočenja je rekao da je Jocić za ubojstvo Pukanića, preko Slobodana Đurovića, nudio 1,5 milijuna eura, te je preostalu dvojicu optuženih Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića također označio kao sudionike u zločinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sutra svjedočenje krunskog svjedoka U Beogradu nastavljeno suđenje za ubojstvo Pukanića Slika nije dostupna Suđenje za ubojstvo Pukanića Franjićeva obitelj traži tri milijuna kuna odštete

'Ako usporedite izjavu Marjanovića, danu u Hrvatskoj tijekom istrage, s kasnijom izjavom, također danom u Hrvatskoj, ali u nazočnosti suca iz Srbije, možete vidjeti da su to dvije različite izjave i jasno je da mi ovo netko pakira', rekao je Jocić sudskom vijeću.

>> Za ubojstvo Pukanića i Franjića 150 godina zatvora

Ispitivanje Marjanovića videovezom iz Županijskoga suda u Zagrebu počelo je u utorak i bit će nastavljeno u petak, nakon čega bi, ako bude završeno, moglo početi ispitivanje svjedoka Slobodana Đurovića, jednog od šestorice osuđenih, na Županijskome sudu u Zagrebu za isto kazneno djelo.

Marjanović je na početku iskaza rekao da je ubojstvo planirano u stanu prijatelja Roberta Matanića - Daria Anića i da su u planiranju sudjelovali on (Marjanović), Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Milenko Kuzmanović te da je nekoliko puta dolazio Đurović, koji je posredovao između njih i Jocića.

Osumnjičeni da su za 1,5 milijuna eura ubili Pukanića

Posebno državno odvjetništvo u Beogradu podignulo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Njih su trojica optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu.

U Zagrebu optuženima 150 godina zatvora

Za ubojstvo Pukanića i Franjića na zagrebačkome Županijskom sudu 3. studenoga izrečene su presude šestorici optuženih, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti.

Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora. Zbog pomaganja u ubojstvu, njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora.

Neposredni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30–godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužaba da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene