Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik Roberta Matanića ustvrdio je u svom završnom govoru da očekuje oslobađajuću presudu.


Po njemu USKOK nije potvrdio niti jedan dokaz kojim bi potkrijepio optužnicu protiv navodnih atentatora na suvlasnika Nacionala. 'Tužitelj niti jednom nije rekao da su dokazi nedvojbeno utvrđeni. Tako je pomogao obrani koja očekuje oslobađajuću presudu', kazao je odvjetnik Hrvoje Korša koji je prvi od odvjetnika šestorice optuženika jutros započeo svoj završni govor.

Vezani članci Slika nije dostupna U Beogradu nastavljeno suđenje za ubojstvo Pukanića Slika nije dostupna Slučaj Pukanić: Krunski svjedok Marjanović završio svjedočenje

>> 'Naše službe krive su koliko i atentatori'

>> USKOK traži 40 godina: 'Duhanska mafija za ubojstvo angažirala Jocu'

Uskok namjerno promijenio iskaz

Korša je ustvrdio da je USKOK namjerno korigirao iskaz koji je Matanić dao nakon atentata, nadajući se statusu krunskog svjedoka. 'U svojoj završnoj riječi tužitelj je rekao da su svi optuženici mogli dobiti status krunskog svjedoka, pa i Matanić ali nije želio priznati da je član organizacije. To je zastrašujuća istina', kazao je Korša, dodajući da zakon jasno propisuje da takav status ne može dobiti osumnjičenik za teško ubojstvo.

No,USKOK se, tvrdi, tom zakonskom odredbom nije vodio kada je status krunskog svjedoka ponudio Tomislavu Marjanoviću, koji je prema vlastitom priznanju najprije sudjelovao u pripremi atentata, a potom odlučio surađivati s USKOK-om. 'Cijeli Marjanovićev iskaz pun je laži i obmana. Njegova vjerodostojnost mora se procjenjivati u ukupnosti, a ne samo u dijelovima koji su nepovoljni za optužene', kazao je Korša.

Odšteta za Franjića tri milijuna kuna

Dodao je da nevjerodostojnost tog svjedoka dokazuje telekomunikacijsko vještačenje pomoću kojega se analiziralo kretanje optuženika prije i nakon atentata na Pukanića. To vještačenje pokazuje da optuženici nisu pratili Pukanića, kazao je Korša, dodajući da su i mnogi drugi dokazi, ali i svjedoci dokazali da je optužnica puna laži i obmana.

Sve to pokazuje koliko su u USKOK-u moćni i da mogu napraviti sve što su naumili, zaključio je Korša.

Na početku današnje rasprave zastupnici obitelji Nike Franjića, koji je kao kolateralna žrtva stradao u atentatu na Pukanića, ustvrdili su da u potpunosti podupiru jučerašnji završni govor tužiteljstva, u kojemu je za optužene zatražena najstroža zatvorska kazna. Obitelj Franjić od optuženika traži odštetu od tri milijuna kuna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju