Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija Tabacum

Policija otkrila detalje velike akcije u kojoj je uhićeno više od 20 ljudi: "Tek poslije smo shvatili da je priča puno većih razmjera"

Aktualno Galerija Duhan zaplijenjen u velikoj akciji Duhan zaplijenjen u velikoj akciji Foto: DNEVNIK.hr Mladen Matika Mladen Matika Foto: DNEVNIK.hr +0 Zaplijenjeni duhan Galerija 1/3 >>
U Istri je razbijena duhanska mafija. Policija sumnja da su trgovali s više od 8 tona duhana, a kod njih je pronađeno i gotovo 6 kg marihuane i oružje. Policija je objavila detalje.

Istarska policija uhitila je 22 osobe. Osumnjičeni su da su trgovali s najmanje 8,6 tona krijumčarenog duhana.

Pročitajte i ovo Ilustracija - najam stana u Rovinju U Rovinju Prevaren prilikom najma stana: Uzeo mu stotine eura pa prekinuo svaki kontakt Zapljena u Rovinju - 1 Proizvodio i preprodavao Najveća zaplijena droge u Istri ove godine: Policija kod 51-godišnjeg muškarca pronašla više od 10 kilograma raznih supstanci

Dio duhana im je oduzet, kao i zračna puška, dva pištolja i 5,8 kilograma marihuane.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Matika, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Dino Hajdarević i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske Kristijan Zrinušić objavili su rezultate dovršenog krim istraživanja nad članovima duhanske mafije.

Krim istraga počela u travnju

Matika je rekao da je tijekom ponedjeljka i utorka dovršeno višemjesečno krim istraživanje u akciji Tabacum.

"Krim istraživanje provodilo se od travnja do prosinca ove godine. Obuhvaćeno je više osoba - njih 25. To su sve osobe s područja PU istarske, PU primorsko-goranske, PU zagrebačke, PU bjelovarsko -bilogorske i PU viroitičko-podravske. Utvrđena je osnovana sumnja da su počinili više kaznenih djela u sastavu četiri zločinačka udruženja", rekao je Matika.

"Tijekom ponedjeljka se postupalo prema 22 osobe", rekao je Matika i dodao da je obavljeno više pretraga domova, vozila i ostalih prostora.

Pronađena i droga

"Samo u ponedjeljak pronađeno je oko 60 kg duhana, pištolj revolver, puška i 5,8 kg marihuane", istaknuo je Matika i dodao kako je evidentiran promet duhanom od oko 8,6 tona.

"U nekim postupanjima od strane policije i carine zaplijenjeno je oko 1,7 tona duhana. Ostatak od više od 6 tona već je distribuiran. Šteta za državni proračun zbog trgovanja neoznačenim duhanom je oko 5,8 milijuna kuna", kazao je i dodao da su svi uhićeni privedeni uz kaznene prijave.

Duhan prevozili automobilima i kombijima

Na pitanje novinara navodi kako je duhan prevožen automobilima i kombijima. Ističe kako se radi o velikoj problematici u kojoj postoji motiv i laka zarada.

"Duhan je izvorno iz unutrašnjosti Hrvatske gdje se skupljao pa distribuirao prema području Istre i Primorsko-goranske županije", naveo je Matika.

"Kroz naša postupanja uspijevamo zahvatiti tu problematiku i konstantno na tome radimo. To je konstantan rad policije, kao i sav ostali kriminalitet", rekao je Matika i dodao da su osobe nad kojima je provedeno istraživanje otprije poznati policiji iz krim miljea.

"Neki samo kroz prekršaje, nekakvog nasilničkog ponašanja i slično, ali su nam svi poznati otprije", objasnio je Matika i dodao da se neki od osumnjičenika povezuju s drogom i drugim kaznenim djelima.

Prvotne informacije govorile da se radi o lokalnoj nezakonitoj trgovini

Hajdarević navodi da je krim istraga počela u travnju. 

"Prvotne informacije s terena ukazivale su na lokalnu razinu nezakonite trgovine, dvojili smo da li postupanje pustiti carini, no poslije smo shvatili da je tu priča puno većih razmjera", rekao je Hajdarević i dodao kako je sve krenulo od pulskog kraka.

"Kako je krim istraga odmicala, počeli smo povezivati riječku priču, a onda smo sjeli s kolegama i otvarali su se krak po krak, a rezultat toga vidite - otkrivanje i razbijanje četiri zločinačna udruženja s područja Pule, Rijeke, Zagreba i Bjelovara", objasnio je Hajdarević.

Navodi da je iz Istre detektirano osam osoba te da su se članovi grupa pretakali iz jedne u drugu, četiri zločinačka udruženja nisu bila zatvorena i zasebna već su se članovi međusobno miješali.

U Rijeci pao i diler

Zrinušić kaže kako se radilo o složenom krim istraživanju na kojem je policija pokazala veliku interakciju i suradnju.

"Na području Rijeke obuhvaćeno je deset osoba koji su bili članovi više zločinačkih udruženja koji su se nadopunjavali i nezakonito prodavali duhan na području Primorsko-goranske županije", kazao je.

"Kod jednog od osumnjičenika zaplijenjeno je gotovo 6 kg droge marihuana, bila je namijenjena uličnoj prodaji na području Rijeke", kazao je Zrinušić i dodao kako se time razbio i jedan krak preprodaje droge.

"Istraživanje je bilo kompleksno, dugo je trajalo, dosta je ljudi bilo uključeno, no rezultati su vrhunski", rekao je Zrinušić.

U Hrvatskoj je četvrtina duhana koja je na tržištu - ilegalna, a to je ogromna šteta za državni proračun, ističu u policiji.

U utorak poslijepodne i USKOK je objavio da je doneseno rješenje o otvaranju istrage nad 25 osumnjičenika zbog zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene