Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Institucije nisu mogle spriječiti

Kakav je to čovjek koji ubije troje djece? Ugledni psihijatar pojašnjava: "Ovaj akt se može gledati kao prošireno samoubojstvo"

Trostruko ubojstvo djece u Zagrebu šokiralo je javnost. Reakcije pristižu sa svih strana, a stručnjaci analiziraju profil ubojice i moguće motive.

Psihijatar Herman Vukušić komentirao je trostruko ubojstvo u Mlinovima. Reporteru Ivanu Čorkalu objasnio je kako struka tumači zločin, analizirao profil ubojice i njegove motive...

Ovaj će slučaj zasigurno biti predmet proučavanja psihijatara, o njemu se zasad može govoriti samo preliminirano, temeljem informacija koje su dostupne.

"Gotovo sam siguran da s ovim institucije nemaju nikakve veze. Institucije ovo nisu mogle spriječiti, a niti utjecati na to", objasnio je rekavši da su se nekadašnji supružnici sporazumno razveli.

"Mislim da je ovo odraz njegovog trenutnog duševnog stanja, a i nekih premorbidnih, postojećih karakteristika osobnosti", dodao je.

"Prema onome što smo uspjeli iščitati do sad, radi se o osjećaju postupnog egzistencijalnog beznađa, ništavila, situacije iz koje počinitelj ne vidi izlaz", objašnjava psihijatar.

Preliminarno se može govoriti i o narcističkom poremećaju osobnosti. "Ovaj akt se može gledati kao, što mi zovemo, prošireno samoubojstvo. Čovjek diže ruku na sebe i najbližu okolinu, u ovom slučaju na svoju djecu. Njih smatra djelom svojeg psihološkog i organskog sustava te ubija i njih", objasnio je.

Također, kazao je da počinitelj nije bio prijetnja za okolinu, prema dostupnim informacijama. Ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice rekao je da se rade nalazi zbog utvrđivanja sumnje da je bio pod utjecajem psihofarmaka. No, Vukušić se ne slaže.

"Mislim da su kolege krenuli krivim putem. Da su možda mislili na psihoaktivne supstance, što se i daje zaključiti iz dostupnih podataka. Kada govorimo o psihofarmacima - mislim da tu nije slučaj."

Je li zločin posljedica neuračunljivosti?

Ako se ide u sferu psihopatologije osobnosti počinitelj je znao što čini. "Mislim da se radi o poremećaju koji zadire u poremećaj ličnosti čovjeka koji je dosegao dno svojega praga tolerancije. Te osobe u pravilu projiciraju krivnju za sve što im se dogodilo u životu na neke druge", objasnio je.

Situacije koje počinitelj navodi u svom životu - predstavlja jedan od jačih psihosocijalnih stresova u sličnim slučajevima.

Na pitanje koliko će trajati vještačenje počiniteljeve osobnosti, psihijatar Vukušić odgovara - "Ja se nadam da će biti što prije. Međutim, u ovako kompleksnim slučajevima, ono može potrajati i duže vrijeme."

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene