Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika tragedja

Pronađene crne kutije: Poginulo 68 putnika, za četiri se još traga

Nepalska avionska nesreća
Nepalska avionska nesreća Foto: Afp
Spasilačke ekipe pronašle su obje crne kutije putničkog zrakoplova koji se srušio kod grada Pokhare u Nepalu, pri čemu je poginulo 68 putnika, a za četvero se traga, u najsmrtonosnijoj avionskoj nesreći u 30 godina u toj zemlji, rekli su u ponedjeljak dužnosnici.

Podaci kutije koja bilježi podatke o letu te druge koja snima razgovore iz pilotske kabine s kontrolom leta mogli bi pomoći istrazi da odredi uzrok pada aviona koji se srušio u nedjelju po vedrom vremenu malo prije predviđenog slijetanja u zračnu luku turističkoga grada Pokhare.

Teknath Sitaula, dužnosnik zračne luke iz Kathmandua, rekao je da su obje takozvane crne kutije u dobrom stanju. "Izvana se čine u redu", rekao je.

Spasioci su u ponedjeljak nastavili potragu za četvero nestalih osoba, a Nepal je u ponedjeljak proglasio nacionalni dan žalosti i sastavio odbor za istragu ove nesreće koji će imati zadaću predložiti i mjere za izbjegavanje ovakvih nesreća u budućnosti.

Dosad su pronađena tijela 68 osoba od njih 72, koliko ih je bilo u zrakoplovu tipa ATR 72 u vlasništvu kompanije Yeti Airlines.

Pročitajte i ovo Provjereno: Strani radnici - 1 STRANI RADNICI U HRVATSKOJ Obećaju im solidne plaće, smještaj, obrok i rješavanje viza pa ih ostave na cesti, bez novca: "Ima i prostitucije za sitan novac jer moraju preživjeti"

Nastavljaju potragu za nestalima

U zrakoplovu koji je letio od Katmandua do Pokhare, polazišta za ekspedicije na znamenitu planinu Annapurna, bilo je 57 nepalskih državljana, petero Indijaca, četiri Rusa, dva državljana Južne Koreje te po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.

Policijski službenik iz Pokhare rekao je da je nastavljena potraga za preostalim putnicima koji se zasad smatraju nestalima.

"Izvući ćemo pet tijela iz kanjona i nastaviti tražiti preostala četiri koja još nismo pronašli", izjavio je Ajay K. C. za Reuters te dodao da su preostala 63 tijela otpremljena u bolnicu.

Pročitajte i ovo Katmandu nesreća u Nepalu Avion se srušio 15 minuta nakon polijetanja: Pronađena 22 tijela

Priopćeno je da će tijela biti predana obiteljima nakon identifikacije i obdukcije.

Gotovo 350 ljudi je poginulo od 2000. u zrakoplovnim i helikopterskim nesrećama u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planinskih vrhova svijeta, a među njima i onaj najviši - Everest. U Nepalu su iznenadne promjene vremenskih uvjeta prilično uobičajene, a to može učiniti uvjete za letenje vrlo opasnima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene