Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPAD SJEKIROM

Pravobraniteljica o brutalnom ubojstvu: "Ovo nije izoliran slučaj. Godinama se upozorava na nasilje"

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Foto: Tomislav Kristo/Cropix
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić objavila je javno priopćenje nakon brutalnog napada sjekirom na ženu i njezino jednogodišnje dijete.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je u javnom priopćenju izrazila "snažnu osudu i žaljenje" zbog napada sjekirom u kojem je život izgubila djevojčica stara godinu dana, a njezina je majka teško ozlijeđena.

"Pravobraniteljica već niz godina upozorava na brutalizaciju rodno utemeljenog nasilja koja se događa na razini društva u vidu sve veće učestalosti kaznenih djela obiteljskog nasilja i sve teže količine nasilja koja ih obilježava", piše u priopćenju.

"Pravobraniteljica je u niz navrata tijekom 2022. godine posebno izražavala ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije teških ubojstava žena od strane bliskih osoba te ukazivala na važnost pravilnog funkcioniranja sustava i pravovremenog prepoznavanja rizika od težih oblika nasilja u obitelji. Nažalost, inicijalne informacije ukazuju da se i u ovom slučaju radilo o počinitelju koji je ranije pokazivao sklonost nasilnom ponašanju i nasilju u obitelji", dodaje se.

Pročitajte i ovo Ilustracija STRAVA U ZAGREBU Kako je poginuo ubojica djeteta? Autocestom bježao od dvojice muškaraca

Također piše da će pokrenuti ispitni postupak te u sklopu "Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena – Femicide Watch" analizirati je li u sustavu došlo do propusta zbog kojih nije pravovremeno prepoznat rizik nasilja.

"Porast broja femicida dodatno ukazuje na važnost prepoznavanja rizičnih faktora za ponavljanje nasilničkog ponašanja od strane nadležnih tijela", piše u priopćenju pravobraniteljice.

Podsjetila je da je u Izvješću o radu za 2021. godinu te javnim istupima ukazivala da se u posljednjih sedam godina broj slučajeva nasilja među bliskim osobama gotovo utrostručio te da ih je u 2021. bilo preko 6000.

"Pritom, 79 posto žrtava činile su žene, što nedvojbeno upućuje na rodnu utemeljenost nasilja među bliskim osobama", piše u priopćenju.

Pročitajte i ovo Vlada - 1 neopravdano dizanje cijena Pogledajte nove mjere: Ovako Vlada planira natjerati trgovce da ne love u mutnom

Na kraju ističe da ovaj slučaj nasilja "ne predstavlja izolirani slučaj", nego se radi o kontinuitetu koji upućuje da ključno važnosti uspostaviti učinkovitu politiku suzbijanja rodno utemeljenog nasilja.

"Prije svega na razini prevencije kroz mehanizme stručnog i dugotrajnog psihoterapijskog rada s obiteljima u riziku od konfliktnih situacija i pojave nasilja, kao i rada s počiniteljima u cilju njihove resocijalizacije, dok je na represivnoj razini neophodno postrožiti sudsku politiku kažnjavanja rodno utemeljenog nasilja, uz odgovarajuće usavršavanje sudaca/tkinja i državnih odvjetnika/ca i jačanje međuinstitucionalne suradnje između nadležnih tijela", zaključuje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene