Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaznena djela

Policijska akcija zbog prodaje dozvola, svjedožbi i uvjerenja profesionalnim vozačima kamiona i autobusa: Poznati detalji duge Uskokove istrage

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Davor Pongracic/Cropix Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Josipa Krajinović, reporterka Nove TV Josipa Krajinović, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Uhićenja zbog lažnih dozvola Galerija 1/4 >>
U utorak je uhićeno dvadesetak osoba u akciji USKOK-a i policije.

Dvadeset osoba uhićeno je u policijskoj akciji zbog izdavanja nevjerodostojnih svjedodžbi za profesionalne vozače. Na taj su način sebi priskrbili dobit od najmanje 85,1 tisuća eura. 

Kako je izvijestila zagrebačka policija, u suradnji s PNUSKOK-om akcija je provedena na području osam policijskih uprava (zadarska, karlovačka, sisačko-moslavačka, krapinsko-zagorska, bjelovarsko-bilogorska, brodsko-posavska, požeško-slavonska i vukovarsko-srijemska). Kriminalističko istraživanje provedeno je nad 20 osoba, jednim trgovačkim društvom i jednom obrazovnom ustanovom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnja se da je od siječnja 2023. do lipnja 2023. godine, na području Zagreba i drugdje u Hrvatskoj, postupajući s namjerom stjecanja nepripadne materijalne dobiti za sebe i za druge, osumnjičeni 41-godišnjak kao ovlaštena osoba za zastupanje trgovačkog društva, samostalno i neograničeno, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike (37, 39, 49, 51, 48, 30, 33, 58, 45, 43, 53, 49, 51, 64, 23, 61, 35, 58 i 50) radi kontinuiranog izdavanja nevjerodostojnih svjedodžbi i uvjerenja o periodičnoj izobrazbi i stručnoj osposobljenosti za profesionalne vozače koji upravljaju vozilima za prijevoz tereta i putnika, za dogovoreni novčani iznos.

Pročitajte i ovo Hrvatska dio međunarodne operacije - 1 velika međunarodna operacija Lov na krivotvorene igračke! Opasne su za djecu: Stručnjaci objašnjavaju kako prepoznati da nije riječ o originalu

Osumnjičene osobe su, sumnja se, neovisno o tome je li takva izobrazba provedena, izdavale svjedodžbe ovlaštenog centra o provedenoj periodičkoj izobrazbi vozača te su ujedno izdavale uvjerenja ovlaštene obrazovne ustanove o osposobljenosti vozača, a potom su ih dostavljale vozačima te su na taj način pribavile nepripadnu materijalnu dobit od najmanje 85.151,66 eura.

Tijekom kriminalističkog istraživanja provedeno je više osobnih pretraga, pretraga vozila, pretraga doma i drugih prostorija te pretrage poslovnih prostorija tijekom kojih je oduzeto više mobilnih telefona, novca i poslovne dokumentacija.

Pročitajte i ovo Policijska uprava zadarska održala konferenciju za medije o zapljeni droge i oružja - 3 Predstavljeni rezultati istraga Velika akcija zadarske policije: Zbog prodaje droge uhićeno više osoba, pronađeni i novac i oružje

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su kaznenu prijavu podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dok su osumnjičene osobe u zakonskom roku predane pritvorskom nadzorniku.

Reporterka Dnevnika Nove TV: "Prodavao dokumente profesionalnim vozačima"

Na Zrinjevcu je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović, koja je otkrila jesu li ovu akciju dugo pripremali.

"Uskok i policija su ovo kako doznajemo pripremali od početka godine. U pitanju je bio tajni nadzor osumnjičenih. Riječ je o akciji od siječnja do lipnja, dakle tijekom pet i pol mjeseci sumnjiče da je jedan pravni zastupnik jedne tvrtke povezan s učilištima za obrazovanje odraslih prodavao dozvole, svjedožbe i uvjerenja profesionalnim vozačima kamiona i autobusa i to putem posrednika. Bili su uključeni jedna tajnica i jedan predavač prometa", rekla je Krajinović.

Na taj način su prodali stotine dokumenata po cijeni od 80 do 150 eura.

"Vozači koji su morali periodički obnavljati svoje dozvole svakih pet godina kakva je obaveza za profesionalne vozače, a tek će se utvrditi je li tu bilo i vozača početnika koji su htjeli postati profesionalni vozači", ispričala je.

Policija je provela istraživanje diljem Hrvatske.

"Prikupili su i oduzeli mobitele i raznu dokumentaciju. Ovdje su od tih 20 osumnjičenih dovedena trojica pred suca istrage", rekla je za kraj.

Trojici osumnjičenih je određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i od utjecaja na svjedoke.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene