Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas u školi kod Tuzle

FOTO/VIDEO Učenik donio pištolj i ispalio više metaka u nastavnika: Prijetio je osvetom i ranije? Oglasili se policija i tužiteljstvo

Aktualno Galerija Policijski očevid u Osnovnoj školi Policijski očevid u Osnovnoj školi Foto: Stringer/PIXSELL Policijski očevid u Osnovnoj školi Policijski očevid u Osnovnoj školi Foto: Stringer/PIXSELL Policijski očevid u Osnovnoj školi Policijski očevid u Osnovnoj školi Foto: Stringer/PIXSELL Policijski očevid u Osnovnoj školi Policijski očevid u Osnovnoj školi Foto: Stringer/PIXSELL +0 Policijski očevid u Osnovnoj školi Galerija 1/5 >>
U Osnovnoj školi Lukavac u BiH jutros se dogodila pucnjava. Nitko od djece nije stradao, ranjen je pomoćnik ravnateljice škole te je hitno operiran. U njega je pucao maloljetni počinitelj, koji još nema ni 14 godina, a riječ je o bivšem učeniku, koji je odmah uhićen.

Učenik osnovne škole u Lukavcu na sjeveroistoku BiH pucao je iz pištolja i teško ranio jednog zaposlenika škole u srijedu, objavila je policija. Uspješno je operiran i stabilan, ali i dalje zasad životno ugrožen.

Proglašen kraj nastave u Tuzlanskom kantonu 

S današnjim danom završava nastava u svim školama na području Tuzlanskog kantona. 

''Odmah po zaprimanju prijave, izlaskom policijskih službenika PU Lukavac na mjesto događaja, zatečeno je dijete za koje se sumnja da je pucalo iz vatrenog oružja te su zatečeni odbačeno vatreno oružje i drugi predmeti. Dijete, koje još nema 14 godina, nalazi se pod policijskim nadzorom u prostorijama PU Lukavac, a vatreno oružje i ostali odbačeni predmeti osigurani su do početka očevida'', navela je policija.

Potvrdili su da je u pucnjavi ranjen zaposlenik škole rođen 1985. godine, koji je zadobio teške tjelesne povrede te je podvrgnut operativnom zahvatu.

Osumnjičeni nema još ni punih 14 godina

Oglasilo se i Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona: ''Pomoćnik ravnatelja i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac grad Nedim Osmanović jutros je teško ranjen hicem iz pištolja u prostorijama škole. On je s teškom i po život opasnom prostrijelnom ranom u predjelu vrata hospitaliziran u UKC-u Tuzla i u tijeku je operativni zahvat.''

''Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina - rođen je krajem lipnja 2009. godine. Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim ga hicem ustrijelio, odbacio je pištolj, koji je pronađen i bit će predmet vještačenja'', priopćilo je Tužiteljstvo.

Kazali su i da su na terenu dežurni tužitelj u suradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona i OKP-a PU Lukavac.

U istragu su uključena dva tužitelja, objasnili su: ''Dežurni tužitelj obavlja očevid i nadzor nad istragom, a tužitelj za maloljetnike uključen je u poduzimanje daljnjih mjera i radnji u odnosu na dijete. Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u tijeku su kontakti s određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi s postupanjem s djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku.''

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla Igor Hudić kazao je operacija uspješno okončana. Pacijent je stabilan, ali i dalje životno ugrožen.

Težak dan

Načelnik Lukavca Edin Delić potvrdio je još jutros da je došlo do pucnjave u Osnovnoj školi Lukavac: "Molim roditelje da obuzdamo paniku. Nitko od djece nije ranjen. Težak dan.''

Odgođena je redovna sjednica Gradskog vijeća Lukavac koja se trebala održati jutros, a predsjedavajući Suad Salibašić također je naglasio da građani ne trebaju biti u panici, da su sva djeca dobro, javlja RTV Lukavac.

Motiv još nije otkriven. Navodno je riječ o osveti.

Napadač s pištoljem navodno je bivši učenik koji je premješten zbog lošeg vladanja.

On je jutros došao u školu s pištoljem i tražio zamjenika ravnatelja te je u njega ispalio više metaka, piše Dnevni avaz.

Navodno je i prethodno više puta prijetio da će pucati jer je prebačen iz druge škole, piše SodaLive.ba.

Oglasio se otac ranjenog

Ranjeni zaposlenik škole Nedim Osmanović, sin je Ismeta Osmanovića, bivšeg zastupnika SDA u Parlamentu FBiH, bratić potpredsjednika SDA Fadila Osmanovića, visokopozicioniranog dužnosnika SDA.

Osmanović je za N1 BiH potvrdio da je riječ o njegovu sinu te da je zasad u stabilnom stanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Troje ozljeđenih Svađa zvršila kobno: U pucnjavi ubijene tri osobe

Pročitajte i ovo Suđenje Gabrielu Fortinu Užas u Francuskoj HR ubojica pred sudom: Ubio je tri žene, godinama je opsesivno spremao ubojstva, a sve zbog jednog razloga

Učenik je i ranije prijetio?

Da je bilo ranijih prijetnji, objavio je lokalni političar Dino Osmanović na društvenim mrežama.

"Ovo je poruka od 22. svibnja 2023. godine kada sam nakon saznanja da učenik prijeti da će se osvetiti nakon što su ga prebacili iz škole, tražio informaciju da vidim jesmo li se opametili ili poduzeli nešto da nam se ne dogodi Beograd", napisao je Osmanović uz screenshot poruke koju je, kako tvrdi, poslao.

Oglasio se i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić zatraživši hitnu reakciju svih nadležnih tijela kako bi se prevenirale tragedije poput ove u Lukavcu.

''Ako nismo u stanju zaštititi djecu, koja je svrha našeg vršenja vlasti? I nije samo u pitanju sigurnosni sektor, već sve institucije moraju početi bolje raditi. Od državne razine do lokalnih zajednica. Očigledno je da atmosfera svađe, konflikta i verbalnog sukoba koja se stvarala u društvu godinama uzima danak. Koliko nam još opomena trebaju nasilnici poslati da bismo se svi trgnuli i shvatili da klizimo u propast? Očigledno je da je potrebna i promjena zakonske regulative u više dijelova kako bi se spriječile nove tragedije. Ali je iznad svega potrebno graditi društvo tolerancije, solidarnosti i međusobnog poštovanja'', poručio je Nešić.

''Imamo sustavni problem''

Održana je i konferencija za medije ispred škole na kojoj su se javnosti obratili načelnik Lukavca Edin Delić i ministar obrazovanja i znanosti Tuzlanske županije Ahmed Omerović.

Ministar je istaknuo da će sačekati istragu kako bi sve informacije bile točne, a Delić je poručio da suosjeća s obitelji ozlijeđenog.

"Prema informacijama koje pristižu, borba je još uvijek, ima optimizma koji mogu podijeliti. Imajte u vidu da Tužiteljstvo radi svoj posao. Maloljetnik je odmah uhićen. Jutros sam bio na terenu. Policija je reagirala. Imamo sistemski problem'', upozorio je Delić.

Rekao je da nije upoznat s time da je učenik ranije donosio oružje u školu, ali jest upoznat s time da je izrečena disciplinska mjera učeniku.

"Mi svi znamo o tome govoriti, ali imamo dovoljno stručnih ljudi koji bolje znaju govoriti o ovom problemu. Mi u školama imamo pedagoge, međutim u našem kantonu nemamo obvezu zaposliti psihologe u školi. To je apsurd. Treba iznaći sredstva da se zaposle stručne osobe. Prosvjetni radnici vrlo su kvalitetno reagirali", istaknuo je Delić.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene