Policajac tuče migrante - 1
Policajac tuče migrante - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Pripadnici Interventne policije koji su snimljeni kako palicama tuku migrante vraćeni su na posao nakon provedenog disciplinskog postupka, ali kako su iz MUP-a potvrdili za Dnevnik Nove TV, s određenim rokom kušnje.


Postupak protiv trojice policijskih službenika vođen je i dovršen pred nadležnim disciplinskim sudom te su proglašeni odgovornima za počinjenje teže povrede službene dužnosti.

''Svoj trojici nadležni disciplinski sud je izrekao jedinstvene uvjetne kazne prestanka državne službe s određenim rokom kušnje. U konkretnom slučaju dvojici policijskih službenika određen je rok kušnje od sedam mjeseci, dok je jednom određen rok kušnje od šest mjeseci'', potvrdili su iz MUP-a za Dnevnik Nove TV.

Vezani članci Lijekovi Pijete lijek za tlak, alergiju ili nesanicu? Zbog izmjena zakona, doktor bi vas mogao prijaviti policiji Policija i hitna pomažu migrantima - 3 FOTO Migranti pronađeni bez svijesti usred Zagreba

Kako su objasnili iz MUP-a, ''to znači da se kazna prestanka državne službe neće izvršiti pod uvjetom da policijski službenik u tom roku ne počini novu težu povredu službene dužnosti. To bi podrazumijevalo počinjenje bilo koje teže povrede službene dužnosti, a sve su taksativno pobrojane u članku 96. Zakona o policiji''.

''Rok kušnje teče od dana izvršnosti rješenja, a što je u ovom slučaju od 5. siječnja 2022. godine kada su policijski službenici vraćeni u službu. Naime, udaljenje iz službe po osnovi disciplinskog postupka moguće je samo do dovršetka disciplinskog postupka pa je tako i u ovom slučaju'', objasnili su iz MUP-a.

Policajac tuče migrante - 2 Trojica policajaca koji su snimljeni kako tuku migrante vraćeni na posao
Migranti - 3 Bivša ministrica osuđena na kaznu zatvora zbog razdvajanja migranata: Mogla bi ostati i bez zastupničkog imuniteta

Također, podsjetili su da ''vezano uz navedeni događaj još traju izvidi, odnosno kriminalističko istraživanje koje policija provodi u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom''.

''Disciplinski postupak i prethodni kazneni postupak odvojeni su postupci, čiji su ishodi neovisni jedan o drugom te odgovornost/oslobađanje od odgovornosti u jednom ne podrazumijeva odgovornost/oslobađanje od odgovornosti u drugom postupku', zaključuje se u odgovoru MUP-a na upit Dnevnika Nove TV.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju