Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUP ZA DNEVNIK NOVE TV

Policajci koji su mlatili migrante vraćeni na posao: ''Kriminalističko istraživanje još nije gotovo''

Policajac tuče migrante - 1
Policajac tuče migrante - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Pripadnici Interventne policije koji su snimljeni kako palicama tuku migrante vraćeni su na posao nakon provedenog disciplinskog postupka, ali kako su iz MUP-a potvrdili za Dnevnik Nove TV, s određenim rokom kušnje.

Postupak protiv trojice policijskih službenika vođen je i dovršen pred nadležnim disciplinskim sudom te su proglašeni odgovornima za počinjenje teže povrede službene dužnosti.

''Svoj trojici nadležni disciplinski sud je izrekao jedinstvene uvjetne kazne prestanka državne službe s određenim rokom kušnje. U konkretnom slučaju dvojici policijskih službenika određen je rok kušnje od sedam mjeseci, dok je jednom određen rok kušnje od šest mjeseci'', potvrdili su iz MUP-a za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Davor Božinović OGLASIO SE MUP Hrvatskoj stigla nova žestoka pljuska: Odbor Vijeća Europe optužio RH za teška zlostavljanja migranata

Kako su objasnili iz MUP-a, ''to znači da se kazna prestanka državne službe neće izvršiti pod uvjetom da policijski službenik u tom roku ne počini novu težu povredu službene dužnosti. To bi podrazumijevalo počinjenje bilo koje teže povrede službene dužnosti, a sve su taksativno pobrojane u članku 96. Zakona o policiji''.

''Rok kušnje teče od dana izvršnosti rješenja, a što je u ovom slučaju od 5. siječnja 2022. godine kada su policijski službenici vraćeni u službu. Naime, udaljenje iz službe po osnovi disciplinskog postupka moguće je samo do dovršetka disciplinskog postupka pa je tako i u ovom slučaju'', objasnili su iz MUP-a.

Pročitajte i ovo Policajac tuče migrante - 2 PONOVNO NA TERENU Trojica policajaca koji su snimljeni kako tuku migrante vraćeni na posao
Pročitajte i ovo Migranti - 3 ZLOUPORAVA DUŽNOSTI Bivša ministrica osuđena na kaznu zatvora zbog razdvajanja migranata: Mogla bi ostati i bez zastupničkog imuniteta

Također, podsjetili su da ''vezano uz navedeni događaj još traju izvidi, odnosno kriminalističko istraživanje koje policija provodi u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom''.

''Disciplinski postupak i prethodni kazneni postupak odvojeni su postupci, čiji su ishodi neovisni jedan o drugom te odgovornost/oslobađanje od odgovornosti u jednom ne podrazumijeva odgovornost/oslobađanje od odgovornosti u drugom postupku', zaključuje se u odgovoru MUP-a na upit Dnevnika Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene