Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pag: Stranci ubijaju zaštićene kornjače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštićena kornjača čančara, koja je u Pagu bila česta pojava, sve češće je na meti stranaca. Pažani pretpostavljaju kako je s otoka Paga u posljednjih nekoliko godina odneseno ili ubijeno na tisuće čančara. Tako je kornjača kojoj je Pag bio jedno od glavnih utočišta u Hrvatskoj gotovo potpuno istrebljena.

Naime, mještani Paga tvrde kako su nerijetko svjedoci da pojedini ljudi, a najčešće strani državljani, hvataju čančare i odnose ih radi preprodaje ili ubijaju radi oklopa koji navodno ima visoku vrijednost. Nitko ne zna koliko trenutno na području otoka Paga ima čančara, ali Pažani kažu kako su njihova staništa uvelike umanjena. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Na terenu i policija i vatrogasci Okončana potraga HGSS-ovaca za putnicima čiji se čamac kod otoka Paga razbio zbog udara bure Dokumenti, ilustracija lažirali dokumente Proširena istraga protiv šestorice: Njih 26 na prijevaru kupovalo nekretnine na Pagu

"Nekad ih je bilo posvuda, nisu mogao proći brdom, a da ih ne vidiš na desetke. Danas je to uistinu prava rijetkost. Jednostavno nestaju", kaže jedan paški ovčar.

Unatoč tome što je čančara zakonom zaštićena životinja, na nju nitko preventivno ne pazi. Njena zaštita određena je Pravilnikom o zaštiti pojedinih vrsta gmazova, Državne uprave za zaštitu prirodne i kulturne baštine temeljem članka 13. stavka 2. Zakona o zaštiti prirode.

Za svaki kontakt i držanje čančare trebalo bi imati dozvolu nadležnoga ministarstva. Strogo je zabranjena svaka radnja kojom se ometa i uznemiruje čančare u njihovom prirodnom životu i slobodnom razvoju, pa tako i prikupljanje čančara i njenih jaja. No, na otoku Pagu rijetki na to obraćaju pažnju. U udruzi Čiopa kažu kako su čančare iz Hrvatske često predmet ilegalne trgovine. 

"Jedan od izuzetno loših primjera je prodaja čančara strancima i to uz cestu zajedno s voćem i povrćem", kažu u udruzi Čiopa. No lovci na čančare unatoč kazni od 4000 kuna za njihovu zlouporabu nemaju previše razloga za strah, uvjereni su Pažani.

"One jesu zaštićene, ali ne radi se ništa posebno u sklopu te zaštite. Postoji inspektor zaštite prirode koji intervenira onda kada je netko uhvaćen da zloupotrebljava čačare. Posebnih i preventivnih postupaka nema", kažu u Javnoj ustanovi za upravljenje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene